December 29, 2010

tanggungjawab baru..

Tak lama lagi sekolah dah nak buka kembali. Guru-guru dah pun mula menjejakkan kaki ke sekolah utk menunaikan tanggungjawab yg telah diamanahkan. Sebagai guru baru, saya pun rasa teruja juga nak menjawat tanggungjawab yg ditentukan oleh pentadbiran. Hehehe... yeahhhh.... saya menjadi guru kelas utk kelas 2 Al-Hayyan..atau nama lamanya 2 Cempaka. Masih lagi mengajar BM sesi pagi.. ok la tu. jawatan lain plak adalah KETUA RUMAH SUKAN..... huaahuuaaaahuaaaaaa.... lagu mano plak nk wat sukan ni. takpe, takpe.. i terima aje... setiap tanggungjawab yg diamanahkan kenalah kita buat.. dah jd kerja kita. gaji dibayar untuk anak bangsa kita jugak... semoga akan lahir atlet2 yg bagus2... yeaahhh...

December 24, 2010

setelah sekian lama bercuti

waaa....berhabuk rupanya blog dan fesbuk ku itu. lama sudah tidak menyelanggarakan mereka itu. email pun dah berkepuk2 nak dibuang...huhuhu..banyaknya keje. nak tunggu org TM pasang line kat rumah pnye la berkurun lama... sampai hari ni Jumaat, dah dekat 2 minggu lebih dah... terpaksa la menumpang wifi di rumah kakak.. hahaha...alasan nak pegi rumah kakak sebab nak bawak mak yg kebetulan ada di rumah sini.. hehehe...

apa nak diceritakan pun tak tahu. tp ni pun short entry je dlu... nak bg warm skit blog yg dah sejukkk beku....

esok, mak ajak pi jejalan kat ikea.... ye ke jejalan je... maunya terbang money kat dah pi kat ikea.. ke gunakan tips tak nak terbang money, jgn kuar duit dan bawak atm kad...hahahaha.... tp kalo ada banker lain...(kakak) maunya nnt kuar ayat, pinjam lu..nt kat rumah ganti blk...huhuhuh....adoi...kenapa la  pompuan ni ada hobi bershopping......

December 10, 2010

cerita kenduri hari tu....

Alkisah pasal kenduri hari tu baru terhegeh2 nak update kat belog selepas berkurun lamanya.. nak upload satu gambar pun memakan masa.. adoii... wat masa ni saya dan anak2 ada di kampung. sementara cuti sekolah slps dpt green light drpd mr. abah...
kenduri hari ahad yg lepas adalah disebabkan kenduri baby rayyan naik buai + masuk jawi (berkhatan) + kesyukuran (dpt keroje tetap bergaji tetap)... hehehe... gitulah 3 in 1 punye  kenduri..jimat kongsi skit sorang..
moyang pulak spnsor duit soh buat puding ke, beli buah ke.. saya mendapat ilham utk buat puding trifle..
menu utk kenduri: ayam goreng berempah berdaun pandan + sambal udang petai + kari daging + sambal belacan + ulam timun + puding trifle.. lauk pauk semua sedappppp sampai habisssss..... tak cukup sebenornya terutama yg ayam berpandan tu... ramai jugak yg datang, ingatkan musim kenduri gini org tak nak le dtg kenduri kecil2an yang kitorg buat... alhamdulillah ramai yg sudi dtg, jengah sj pun ada. mujur la dh simpan puding trifle dan tapai skit utk dibawa blk kpd sesapa yg hanya menjengah tu.  terima kasih kepada yang hadir...eceh...pakcik2 makcik tu baca ke blog ni....hahhaha...takpe..teriima kasih sesiapa yg hadir, yg terlibat secara langsung dan tak langsung, bg pinjam brg2, dan sebagainya...

jom tgk gmbr kejadian yg berlaku ...
huhuhuu
p/s.... tenet slow...nnt2 la upload gmbr...sowi yerk...

December 7, 2010

kenduri yg sangat penat...

penat sebab kenduri masak sendiri...satu kenangan terindah sebab masak dgn kakak, kakak ipar, abg, pakcik2, adik, anak2 sedara..anak2 sendiri, mak babah, moyang pun sekali....hurmm...  kesannya adalah kekejangan kaki disebabkan lari ke hulu ke hilir... hehehe

next time akan diceritakan ..

December 2, 2010

Akhirnya RM dah ada...

Syukur alhamdulillah..walaupun jenuh nak tunggu betul2 sampai hujung bulan 11, rupanya ada jugak rezeki nak dpt gaji hari tu. Punyalah dok tunggu dpt kot2 25hb ke, rupanya mmg hujung bulan sungguh. Boleh la bayo hutang piutang kan..sebelum nak membeli apa2 barang yg diidam2kan.

sekarang ni dok bertugas sebab jaga peksa. start esok balik kampung nak dok lama2 kat sana... lama seh tak balik kampung, tak balik kampung besut lagi laaaaamaaaa... rindu nak bau air laut....ahahahaha...bau air laut jer... cehh... insya Allah kalau la si 'abang' dapat cuti, blh la balik kampung besut plak... kak yong nampak teksi je mesti kata itu teksi tok ayah. pnnya la dia ingat. hehehehe...

hari ni nak try test puding trifle..betul ke ejaan ni... haahahaa..kalu menjadi alhamdulillah...bestnya. blh wat time kenduri nnt...hhihihihi

November 25, 2010

Hari terakhir di sekolah utk sesi 2010...

Pengetua dah bagi kebenaran utk tidak perlu dtg ke sekolah setiap hari. Minggu ni kami bertiga (guru baru) dtg utk habiskan kerja, minggu seterusnya tak perlu dtg lagi. Cuma ada hari yg saya menggantikan cikgu2 lain utk jaga peksa je lah kena dtg. okeylah tu, tak la saya boring sgt nnt.
image from pakcik gugel...

sebenarnya kami kena dtg sebab menjalani orientasi selama 3 bulan. Mana yang bernasib baik, tak perlu dtg sekolah dah... buat je report kat rumah. mana yang kurang bernasib baik kenalah dtg ke sekolah bila diperlukan. mana yang tak bernasib baik kena dtg sekolah sepanjang cuti sekolah...huhuhu.. saya ni dikategorikan sebagai kurang bernasib baik tapi idak jugak kata kurang bernasib baik sebab, selain buat report, saya sempat juga mereport ke blog, fb...hahahaha...guru2 lain pun cam gitu jugak... lagipun masa cuti kita dibayar gaji, jadi tak salah la kalau kita pegi ke sekolah bila diperlukan....

makanya minggu depan saya dah tak perlu nak dtg ke sekolah lagi... siapkan aje report di rumah. kalau ada perkara lain yg perlu ditanya baru dtg ke  sekolah. setakat ni saya dah abiskan soalan2 yg perlu ditanya. Hari selasa lepas kami bertiga berjumpa dgn pengetua. Alhamdulillah, setakat ini dia tak banyak cerewet. kita buat keje kita, dia pun tak mengomel bukan2... yg penting buat keje kita... itulah pesanan yg dia tekankan setiap kali perjumpaan. lagi satu dia selalu ingatkan, jgn dengar cakap2 org melainkan yg benar dan penting shj.. maksudnya ada segelintir kat sini yg mcm lalat la tu... bunyi sini, bunyi sana...bising je lebih tp tak de makna pun.. hahhahaa.. ada jugak cikgu cam gitu ye.. maka, dgrlah kata2 pengetua itu......

pasni bolehlah bercuti2 Malaysia...bersama family....huraayyyyy
sekian...

lakonan semata-mata

kepoyoan seorang bapak sedara sgt terserlah... hehehehe
mintak sedekah bang..
singgit jer....
wallaa...duit merah, duit hijau..gumbira sekali....
hahahhahaaa... aksi di atas adalah spontan lakonan yop aka pak lang... masa ni ibu kepada anak yg tgh tido tgh sedap melantak....hahahaahaaaaa

November 24, 2010

lagi cuti-cuti di melaka...

video

video paklang dan alia tgh ajar syirah berjalan dlm pool..ingatkan tenggelam, rupanya dah tinggi dah kak yong ni. tapi entah mcm mana, terpeleok kakinya skit, terminum air skit dia..hehehe

November 23, 2010

cuti-cuti di melaka laaaagiiiii....

sukanya dapat pegi bercuti...nak cuti lagiiiii...... jom ibu-ibu bapak-bapak, kita bawak anak2, keluarga pegi bercuti beramai2...syiokkkkk sangat....ikut bajet yg kita mampu la. asalkan bercuti. spend time with family itu penting...
tak sabar nak lompat dlm swimming pool....
paklang ajar syirah berenang.. ada video syirah hampir2 lemas... ayookk..
syirah memang suka air...dia suka mandi..
ibu dan abah mestilah  nak berenang jugak....hehehe
saya dan syirah...di kolam renang
dah berenang, mestilah lapo mlm tu... mkn kat Medan Selera Ayer Keroh je.. tak larat nak jln jauh2, anak pun tido
tidur dengan keletihan dan keseronokkan terserlah...
Esoknya kami pegi Menara Taming Sari....
kita makan duluuuuuuu
Nayli naik beca dgn atuk dan syafik.. tak larat nak dukung..hehe..
Menara Taming Sari..simbolik kebanggaan Melaka... blh tgk view Melaka sebab ia berpusing-pusing...
Air terjun buatan... cantik, rasa nak dok bwh batu2 tu nak mandi sbb time tu sangat panas...
okey la...kalau ikutkan byk lg tmpt nak pegi. tapi time is limited, duit pun limited jugak... thanks to kakak and abg amir sbb mengajak kami sekeluarga join family vacation. bukan ajak je, belanja itu ini begitu begini..sgt best...lalalala...hepi terus.. hehe..

next trip kita pegi dok lama skit ye... takpun lain kali dtg Melaka lagi... harussss tu... nak pegi tempat bersejarah yang tak sempat2 nak pegi...pasni nak lepak kat pantai klebang or tanjung kling plak.. baru dapat aroma laut dan pantai.. best tu..
Syabas Melaka Maju!!!

Cuti-cuti di Melaka lagi...

Terharu saya tgk tempat saya belajar masa di Ayer keroh. Mana taknya, saya dulu belajar di rumah kedai sementara nak tunggu kampus induk siap. Walaupun duduk di rumah kedai, saya tetap berasa bangga sebab menjadi batch yg pertama utk UTEM. Alhamdulillah, saya tidak perlu menunggu lama utk mendapatkan kerja.

jom layan gambar je la... byk nak dikongsikan..
kampus utk student ICT. masih digunakan lg tmpt ini sebagai kampus industri.
masih ada lagi rupanya dia di sini.. tokey ken.isterinya tak ingt nama. tapi yg best dia tetap ingat saya dan kembar (orang sarawak)...hehehe
antara kelas2 kuliah kami semasa berada di sini.....

Bangunan asrama. dulu ada pagar hijau kat sekeliling bangunan tu..
next entry nak upload gmbr2 sepanjang berada di Melaka...

November 22, 2010

cuti-cuti di Melaka

Saya sgt gembira dpt dtg semula ke Melaka selepas hampir 4 thn tak pegi ke sini melainkan pegi Pengkalan Balak je thn lepas. Sangat teruja dgn pembangunan di Melaka, lebih2 lg di Ayer Keroh, tmpt belajar saya dulu. Ye, saya pernah belajar di UTEM atau nama dulunya KUTKM. saya adalah graduan pertama keluaran UTEM. Dulunya, Ayer Keroh hanya sekadar bandar kecil..baru nak membangun. tapi sekarang, sudah membangun dgn majunya. Syabas Melaka Maju..!!!!
MITC lambang kemajuan di Ayer Keroh.
Tempat kami tidur, lepak, mandi manda...


Rumah penginapan kami...best..3 bilik tidur cuma bilik air je 1..
sudah ada Dataran Pahlawan, tapi tak sempat round sgt sebab teruja nak naik Menara Taming Sari
Nak upload byk lg gmbr, tp cukup setakat ini.. nnt sambung lg..

cuti-cuti org kawin..

Baru2 ni pegi PD sebab nk follow pak sedara nikohkan anak terunanya di Melaka. why go PD? hehehe.. donno why..tp saje jln2 la konon2nya. ingt nak gi pantai tp sampai sana pun dah petang nak ke senja. memang tak ke mana la jawabnya.

Udah le pagi2 kena bergerak ke Tanjong Kling, Melaka. keta pak sedara n pengantin dah pegi dlu... erm, pandai-pandai kamilah cari jln sendiri. calling2 pun diorg pun blh sesat lagi. terlajak la, jauh lagi la.. yg kelakar tu, pak sedara kata nnt jumpe pantai kat belah kanan, tp nnt ada simpang mana tah, pantai tu jd belah kiri.... udah pening achik....adeh...jauh perjalanan, luas pemandangan.... rupanya kat melaka pun ada loji penapisan minyak.. hehehe..ingtkan kat Kerteh, Terengganu jer. tapi idak le besau benar tmptnya..

sesampai kat rumah pengantin, mcm biasa la, nunggu org nikoh pulak la. maleh citer panjang... tgk je la gmbr...
saya dan kak yong sudah kenyang...
pengantin dah lapo..hehehe..
pak sedara dan mak sedara.. aka mak bapak pengantin
sama cantik sama padan... sama doktor.. hehehe
abis je kenduri kitorg pegi melaka...tp kali ni pak sedara dan keluarga tak ikut serta.. hanya family kami shj... dua keta (myvi and cherry) penuh macam sardin...

November 19, 2010

Musim orang kawin

Kelepak kelepak kelepung kelepung...bunyi kompang dah nak mula bermula minggu depan. almaklumlah cuti sekolah dah mula. Jemputan kenduri di sana sini. Nak pegi sana, nak pegi sini.....yang penting jagalah pemanduan dgn baik.. walaupun ada yg kata, org dah bwk berhemah, tp kena gak dgn org lain yg tak berhemah.. itu semua ketentuan tuhan. lg pun kdg2 kita kena fikir jugak, mesti ada di antara kita yg terlepas cakap ke, yg membuatkan kita terkena musibah. ia kan satu pengajaran utk kita. seandainya masih hidup, hendaklah kita bersyukur kerana diberi peluang utk menebus kesalahan yg kita tak sedari telah lakukan. apa apa pun kita kena tgk jugak ke belakang, apa yg telah kita lakukan, apa yg telah kita katakan tanpa disedari ianya mgkin menyinggung perasaan org lain.

erm.. bermula esok ada org kawin. sepupu saya (laki) kawin dgn org melaka. insya Allah, saya dan keluarga akan bertolak ke Melaka esok pagi bersama keluarga kakak saya. mak dan babah dan bertolak hari ini.
minggu dpn pulak di Rawang, belah laki la. pastu minggu dpnnya plak bekas rakan sekerja, juga lelaki... ermm... pastu lg kawan suami plak...adoi... ramai la kan..

semoga ikatan perkahwinan yg indah ini akan sentiasa berkekalan dan indah sentiasa sepertimana indahnya suasana perkahwinan itu. Jadilah pasangan suami isteri yg saling mendengar antara satu sama lain kerana itulah yg akan menguatkan hubungan suami isteri. yelah, kalau suami bercakap isteri tidur... mesti dia boring, cari lain plak..hahhahaa...

kenapa...

Selalu orang akan bertanya, kenapa, mengapa, apasal, bakpo, awat... utk setiap persoalan yg memerlukan kita mencari jawapannya. ermm... tapi adakah kita terpikir, kalau sesorang itu menjawab soalan kita, adakah ianya jawapan yg sebenar? yg ikhlas? yg jujur...? dan pernahkah kita sndr meletakkan diri kita di tmpt mereka...

contohnya mcm ni la...
situasi kita tak dpt pulang beraya....
S: KENAPA tak balik raya?
J: sebab tak de cuti...tak dapat cuti ... takde duit nak balik... takde tiket bus.... dan lain2 lg..
S: KENAPA tak apply awal2...KENAPA plak takde duit, gaji kan banyak... KENAPA tak beli tiket awal2...
J:..........cuba la awak jadi saya.....

Kadang2 kita ada masalah kita sndr. tapi kita tak semestinya berkongsi masalah dgn org lain walaupun org itu sedarah sedaging dgn kita. tapi ada jugak kes yg orang suka aje nak bercerita luar dan dalam... abis semuanya diceritakan.. tapi apapun kenapa la sebelum kita nak soal org tu, kita soal diri kita dlu... kalau aku, mesti gini gini... tak payah bgtau  kat dia pun cuma fikirkan je la.. dia mgkin ada masalah...tapi dia tak mo la citerkan kat kita.. buat dalih la kan....

apa dah saya melalut ni tah la...
motif letak gmbr ni sbb mcm sedih je entry .... huhuhu

huhuhuhuuuuu...

November 18, 2010

gambar2 insyirah yg terlampau

asyik nak melompat aje kejenya.. tau la sopa tu nunggu masa je. abis dilenjannya udah ropa anak jantan...
 gambar last tu sbnrnya yg snap awal2 lg..tapi tersilap langkah..sj letak kt last ni...

tapi yg amik gmbrnya adalah ibunya jugak... hahahahaa

November 16, 2010

Selamat bercuti dan Selamat Hari Raya Aidil Adha...

Suasana di sekolah kelam kabut sebab masing2 mengemas barang utk disimpan, dibuang, dipulangkan dan mcm2 di lagi yg kena buat di hujung persekolahan ni. Ada guru2 yg mencari2 si polan utk sign itu... cari si polan utk bagi ini..bagi itu...smpikan ada guru yang pening kepala sebab dah tutup buku akaun..tup..tup.. ada lg yg baru nak bayar duit la apa la.. hehehehe..

Saya...? guru baru idak la sesibuk guru lama.. tapi tgk la thn dpn, sure sibuk jugak. Tadi pun ada la beberapa pelajar yang minta maaf sebab nak bercuti..nak amik SPM... Alhamdulillah..ada jugak yg masih ingat.. Semoga semua pelajar2 sihat dilindungi Allah swt dr sebarang kecelakaan dan kemungkaran. 

Di kesempatan yg ada ni, saya ucapkan SELAMAT BERCUTI buat pelajar2 dan guru2 dan SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA... buat semua umat Islam. Sambutlah percutian ini dengan rasa tawaduk dan jgn la mengabaikan kesihatan dan sayangilah diri dan keluarga anda.... hehehehehe...

cuti2 ni g mana yer....!???

November 12, 2010

Kerjaya

Hari ni saya tak naklah membebel pasal anak2. Tapi rasanya mesti sangkut jugak cerita pasal anak2. Sebenarnya nak ceritakan pasal kerjaya saya yg pertama sehinggalah sekarang ni. Pekerjaan pertama adalah keja sementara masa saya tgh belajar di KUTKM atau nama skrg UTEM.. saya dan seorang kawan sekelas, Azlina @ naa, penah bekerja sebagai data entry di pusat komputer di KUTKM. Masa tu cuti semester ke brp tak ingat la. tp kami keja mcm org lain, 8am-5pm.. Syok keje kat situ cuma gaji mmg la tak tinggi pun. selain buat keje2 kerani, kami berdua ada jugak ikut technician pegi buang virus, setup komputer dan sbgnya kat setiap makmal komputer. hehe...geng2 kat situ pun muda2... yg best adalah kak kerani tu.apa namanya ek..lupa dah.. hehehe.. bos kitorg En. S pun baik sgt... Boss besar pun best...keje dlm sebulan je..pastu bukak semester tak leh keje dah. dapat gaji walopon tak byk tp sgt best sebab dah pegang duit sndr...hehehe.lupa dah beli apa dgn duit gj tu..

pastu keje praktikal di Cosmopoint. tak dapat gj...dpt la ilmu dan pengalaman.. ok la walaupun ada kalanya tak ok. member2 yg sama2 masuk praktikal kat situ pun best.. masih contact each other...

Keje yang kedua adalah di Price Solutions Sdn Bhd. subsidiary Std Chartered Bank.. saya bekerja sebagai telemarketer start bulan 3 smpi bln 5 kot... Ok la kalo nak diikutkan keje kat situ tp bukan line saya, environment saya tak suka, kawan2 yg kamcing best la, tp yg tikam belakang tak best la.. yelah ada yg curik sale kita la, client pun dirembat.. pastu kena hit target. kalo tak hit target kena stay back until 8 pm.. woooo saya sangat tidak suka keje yg blk lmbt2, mlm2 mcm ini... akhirnya saya pegi interview kat tmpt lain, dpt je terus resign.. sempat la dpt gj 2K  and plus2...dalam tempoh 3 bln gitu..

company pertama yg interview saya akhirnya telah memanggil saya utk menjalani MSC Internship dengan kerjasama MSC dan company EPICT.. selama 6 bln saya bekerja di sini kemudian terus diserap sebagai ICT Exec. selama 3 thn. di company ni byk pengalaman pahit manis dan rasanya byk manis yg saya lalui di sini. Rakan2 di sini sgt2 best....kalau ikutkn mmg sedih nak resign tp takdir telah tersurat... hehehe.. kalau company ni msih di kl mgkin saya lama lg kat sini.. malas nk cerita pjg sbb terlalu byk kenangan manis..tak tertulis nnt tak best plak..senang citer semuanya best la. byk memberi pengalaman yg menarik utk saya, memberi semangat kengkawan, kekeluargaan pun kadang2 terselit juga.. huhuhu.. yg best bila dpt mkn grng pisang dgn geng2...huuhuhu...

setelah resign dr company tersebut, saya bekerja di rumah..hehe..tak lah. saya jd surirumahtangga sepenuh masa... best layan anak, masa tu anak baru sorg. yg sorg lg dlm perut. bila bersalin yg kedua abis je pantang terus dapat masuk DPLI. alhamdulillah...akhirnya dapat jugak kerjaya yg telah lama diidam2kan. walau pun hakikatnya saya lebih suka berbisnes. hehehehe...

sekarang dah abis DPLI, dan saya telah pun menjadi seorang guru.... inilah kerjaya saya sekarang. Apakah yg saya akan jd lg lepas ni wallahualam...pengetua mgkin...hahaha... takpun mgkin masih bergelar pendidik tapi di IPT plak..maktab or uni...insya Allah...

cuti tidak bergaji

hehehe...mcm nak ke mana aje bunyinya tu. sebenarnya saja nk nyatakan di sini, bermula Rabu ini adalah cuti Hari Raya Aidil Adha...sehingga hari Jumaat dan seterusnya sambung ke cuti sekolah... yahoooo.. bunyi mcm best... tapi sebenarnya, tak la best mana pun sebab raya kali ni tak leh nk blk kg sebab tak bergaji lagi.. suami pun dpt lmbt gajinya... ate..beraya di rumah je lah.. pastu sambung ke cuti sekolah tu pun tak la best mana sebabnya saya ni sebagai guru baru, kena la jenguk2 ke sekolah dlm 2,3 kali seminggu gitu...bukanlah bermakna cuti direct sebulan setengah... hurmmm.. kira ok la dpt bercuti lama2 jugakan.... drpd sesetengah org kena apply cuti utk berehat... owhh.. terkenang zaman2 apply cuti dlu....hahahahahhaaaa
bilalah nak pegi pantai lg ni....

November 4, 2010

jom la ambik baby

Tgk tak iklan yang ada dua baby konon2 bercakap...pastu ada sorang lg baby tiba2 ckp, blh saya jadi adik angkat awak? cute sgt 3 babies tu kan... setiap kali tgk iklan tu, kak yong dgn adik mesti terbaring, terjerit2 panggil baby...baby... adik pun dah pandai dah bila jmpe baby, mesti ckp baby..... dan yg nak ckp kat sini adalah ayat kak yong... "ibu, jom la ambik baby tu..." merujuk iklan baby tu lah... hehehe...trus dia kata plak ambik baby rayyan la...mintak kat makngah.... blh ke??
Baby Rayyan...kak yong dan nayli rindu sangat....

Semangat guru

Seronok tgk cikgu-cikgu SMKTBR yang bersemangat waja membuat bengkel menjawab SPM untuk calon2 SPM yang akan mereka hadapi lebih kurang 2 minggu lagi. Tapi sangat sedih pulak bila tgk pelajar2 terutama yang berada di kelas hujung2 sangat tidak bersemangat untuk menyertai bengkel menjawab SPM tersebut. Aduhai pelajar-pelajar ku, kenapalah tak nak sedar2 diri lagi. Cikgu2 kat sini bukan main risau dgn result percubaan SPM baru2 ni, tapi pelajar2 langsung tak risau. Ada tu mcm tak kisah pun nak SPM. Tanya soalan pun blh ckp, tak penah pun cikgu xx ajar ni.... mcm mana tak penah kalo dah dtg sekolah pun seminggu 2,3 hari je. Sempat jugak la saya bertanya pada salah seorang calon SPM, adakah awak dah bersedia ke utk SPM...? Tau apa jawapannya... "Ala cikgu, kami mmg dah tak minat dah nak belajar... nak sambung lepas SPM lagi la tak berminat...sekarang ni kan dah byk pertandingan...pertandingan menyanyi ada, pertandingan berlakon ada..pertandingan berlawak pun dah ada... apa susah.... kalo rasa tak nak study, blh la kami join pertandingan ni.. nt kami jadi artis, cikgu2 jugak yang berbangga... "

Ye....itulah jawapan panjang lebar yang diberikan. Berbangga ke?? Ntah la..pada saya takde istilah bangga kalo dia tak menjadi seperti Datuk Siti Nurhaliza. Kalau dlu time relief, saya ada la serapkan juga apa yang nak dibuat selepas SPM.. tp utk pelajar2 'special' ni... tak dapek den nak buat apa dah... sendiri mau ingat... bukan semua org yg masuk pertandingan tu blh menang, kalau ada yg menang, bukan semuanya berjaya seperti Datuk Siti Nurhaliza.. Sekali lagi saya kata Datuk Siti sebab dia memang seorang yang berjaya..dan disegani... yang baik itu kita jadikan teladan.... mmg kita tak tau nasib seseorang tu mcm mana. Tapi kalo dah perangai pelajar yg tak dgr ckp cikgu, tak minat nk dtg ke sekolah, dtg pun bukan utk belajar, nak main2 je..mcm mana org mcm ni nak berjaya??

Saya dlu pun ada gak main2 sebelum nak SPM..tp bila dah semakin hampir, baru sedor diri yg byk lg yg tak habis study... mujurlah cepat sedar diri..kalo tak ntah jd apa la saya ni.

October 29, 2010

Demam...

Dua hari ni adik asyik tak sihat je. Asyik demam je. dah la minggu lepas demam, tapi dah ok kejap. ni demam pulak lagi. memang kesian la kat dia sebab dia seorang yang kuat makan. bila demam, dia lah yg tak de selera nk makan. mulut je kata nak... tapi bila disuap, terus diluahkan semula. tak sedap tekak kot.
gambar lama adik tgh tido...syoknya tgk anak2 tido

Semalam kak yong plak rasa tak sihat. dia bgtau masa saya baru balik dr bank Islam uruskan kehilangan kad atm. mulanya ingat dia memain je.. rupanya betullah badan dia panas... huhuhu... balik tu terus bg dia makan ubat dan terus tetido sampai kul 6 ptg. adik plak dah sihat masa tu cuma batuk2 je.

saya ni kalo anak sakit demam camni cepat je panik. adik tetiba semput semacam plak. udah la abahnya dah pegi keje sebab shif malam. terus call abahnya, cakap nak bawak adik g klinik amik neb. abahnya terus patah balik sama2 g klinik. mujurlah dah semayang maghrib awal2... yg abahnya plak terus emergency leave sebab adik dan kak yong tak sihat....kesian kat ibunya nak menjaga anak2 tgh2 mlm ... huhuhu

tapi bila anak sakit ni, masa ni rasa kesian, menyesal plak sebab dok marah kalo wat sepah... huhuhu..  bukan saja suka2 nak marah..tapi agaknya memang ada darah pendekar kot sebab tu cepat je rasa nak marah.. poyo la pulak...pendekar..hahahahaa.. takpe, ibu sayang anak2 ibu..marah sayang je... nak anak2 ibu jadi orang..

cepatlah sembuh ye kak yong dan adik..

October 28, 2010

anak-anak ibu, jom baca buku...


Tadi saya terbaca satu artikel pasal membentuk kemahiran membaca di kalangan kanak-kanak di iluvislam website. Sangat menarik penceritaan sebab selari dgn tumbesaran anak2 saya, saya nak tahu dan tahu lg pasal membaca di kalangan kanak2 ni. Bukan saya tak tau tapi kadang2 lupa. hehe...

sejak2 kebelakangan ni, memang anak2 saya terutama kak yong suka membaca. tak kira la suratkhabar ke, majalah lama2 ke, buku2 lama ke... sampaikan semalam masa tgh kemas2 buku dan majalah yg dia baca tu, dia blh ckp "ibu dah lama tak belikan buku untuk yah".... huhuhu...ye sayang, ibu akui ibu kurang membeli buku2 utk syirah baca sekarang ni. ibu pun seakan terleka sejak2 ada adik ni. disebabkan kak yong dah keluarkan dialog sebegitu rupa yang agak terkesan dlm hati saya, saya gugel la utk cari koleksi buku kanak yg blh dibeli online. tapi jujurnya saya katakan, saya lebih suka bawak anak2 pegi sendiri ke book store... nak2 kak yong dah pandai memilih sampai rambang mata tak tau nak yang mana satu. kelakar pun ada. itu nak ini nak...

takpe la sayang, nnt ibu dah dpt gaji kita beli buku yg pakej sekali tu. mesti kak yong suka. hehe adik pun suka la nak menyibuk juga.

sebenarnya bila baca artikel td tu, saya terasa nak highlight kan beberapa perkara penting
"
Period yang paling kritikal untuk memperkenalkan kemahiran membaca kepada kanak-kanak ialah 0 hingga 3 tahun. Ibu bapa atau guru yang bijak akan sensitif dengan perkembangan kanak-kanak pada masa ini kerana :
  • Umur 1 ½ hingga 3 tahun adalah peringkat yang paling sesuai untuk belajar dan mengingat maklumat. Kanak-kanak yang diberi kemahiran membaca pada peringkat usia ini akan menyerap jauh lebih banyak pengetahuan berbanding kanak-kanak yang tidak tahu membaca.
  • Semasa membaca, selalunya kita akan mengingat perkataan yang disebut serentak dengan perkataan yang bertulis. Begitulah juga kanak-kanak. Jika berusia 3 tahun dapat membaca, tentulah kemahiran membaca akan mempercepatkan proses pemahaman bahan bacaan yang dibacanya.
  • Kanak-kanak sangat lasak ketika berumur 2 hingga 3 tahun kerana mereka sangat dahagakan pengetahuan. Ibu bapa atau guru dapat mengesan perubahan ini dengan mengamati pertanyaan kanak-kanak seperti, "Ni apa?" atau "Apa tu?" Ujian menunjukkan kanak-kanak sejak dari umur 2 hingga 12 tahun bertanya sehingga 80 peratus daripada percakapan mereka. Apabila ke sekolah menengah, pertanyaan telah berkurangan sehingga 40 peratus.
Diakui sgt mengenai anak2 di sekolah menengah tu. sebabnya bila diorg dah ke sekolah, sesi pertanyaan tu semakin berkurang. saya dah pun buat pemerhatian terutama bila ajar budak2 kelas hujung. bila kita tanya faham ke idak, mesti dgn yakin diorg akan cakap faaaaahaaaammmmm cikgu...... tapi bila saya tukar, semua pelajar mesti ada yang tak faham kan.... diorg akan cakap...yelah cikgu... takkkkk faaaaahaaammmmmm... heheheehe... kan senang ckp tak faham drpd tipu cakap faham...adoi...kenalah gostan ngajar blk smpi diorg faaaaaaahaaaammmm cikgu....

berbalik kepada perkara membaca tadi. pucuk pangkalnya kalau anak2 kita byk membaca, atau buat persediaan awal mesti anak2 kita mudah faham. dan untuk mendidik diri anak2 kita dgn banyak membaca, kita sendiri kena perbanyakkan membaca. didiklah anak2 kita membaca sementara mereka masih muda bukan kerana mereka masih muda, kita abaikan pembacaan mereka....

hurmm... jom anak2 ibu kita pegi book store...

Membentuk Kemahiran Membaca Kanak-Kanak | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Membentuk Kemahiran Membaca Kanak-Kanak | iluvislam.com + discover the beauty of islam

October 27, 2010

Bizi dengan report tp tak reti nak buat

Mak aih...tajuk entry ni pun dah menceritakan apa yg nak diceritakan... kalau dah malas tu malas jugak la saya ooii.. tp kali ni tak blh malas2 sgt. Kena buat skit2 walu pun sebaris ayat. Sebab nnt manyak lagi menda nak direportkan. Tak kuasa mak nak buat kat rumah. Kat sekolah ni bukan tak blh nk buat, Cuma tak blh nak konsentrasi sbb kejap2 ada relief kelas... pas relief, mkn plak.. pastu mesti menyibuk nk jugak tgk email ke fb ke...tipu la kalo dh ada internet ni tak gunakan kemudahan yg diberikan kan kann.. Cuma tak la saya sepanjang zaman nak bukak internet. Kalo ada yg tgk saya online tuu maknanya saya online digsby je.. mozilla pun tak bukak. Tima nak post blog je baru bukak. Tu pun 5 minit je. Yelah, saya kan dah karang siap2. Hehehe..

Eh..eh.. apa yang meriah sgt tu.. alahai...ada cikgu yg sambut birthday la..ado kek la... continue jap lg la...

Tgk... cmne report saya nk siap... time berkobar nak siap mesti ada je hal2 yang blh dielakkan tp sengaja tak blh nak elakkan..hahahah poyossss betul !


 

October 22, 2010

Buah kering dari China ada plumbum

Sumber Berita Harian: 22/10/2010

KUALA LUMPUR: Kementerian Kesihatan sedang memantau atas produk ‘salted plum candy’ dan buah kering dari China yang dipercayai mengandungi plumbum melebihi had dibenarkan.

Pengarah Kanan Keselamatan dan Kualiti Makanannya, Noraini Mohd Othman, berkata kementerian menjalankan pemeriksaan terhadap 241 sampel buah kering termasuk salted plum candy.

“Hasil keputusan analisis, kementerian mendapati hanya satu sampel buah kering dikesan mengandungi plumbum melebihi had.
“Kementerian sudah mengambil tindakan dengan menyita produk makanan itu dan pembekal produk berkenaan diarahkan menarik balik produk,” katanya di sini, semalam.

Noraini berkata, pemeriksaan itu dilakukan selepas pihaknya mendapat maklumat daripada laman web Jabatan Kesihatan Awam California bahawa dua jenis ‘salted plum candy’ yang diimport dari China mempunyai jumlah plumbum melebihi had dibenarkan.

Macam-macam dah sekarang ni. sebelum ni mi segera indomie... sedap tu terutama yang goreng..eh..mi indomie tu mmg ada yg goreng je rasanya. Negara Taiwan dah stopkan pengeluarannya dikuatiri mengandungi bahan yg tidak mendapat kelulusan..

"Taiwan menarik produk mee segera  Indomie dari sejumlah supermarket kerana mengandung zat pengawet methyl p-hydroxybenzoate  dan asam benzoat. Zat ini diketahui boleh  menyebabkan muntah dan mengganggu kesihatan.  Bahan pengawet ini dilarang di Taiwan dan selalunya digunakan dalam produk kosmetik. Dan jika kedua zat tersebut di ambil secara berlebihan boleh  mengakibatkan kanser." saya gugel aje...

suami saya kata, elok la...pas makan terus cantik...hahahaha..lawak plak bila dia ckp mcm tu.. dah cantik, sakit plak..ishhh...mintak dijauhkan laaa...
sebelum tu penah gak dgr barangan tin dr negara China yg tak elok dimakan.. la ni barang2 kering plak. adoiya... dah la saya suka nak membeli cendawan kering tu.. huhuhu...kena tapis2 la kita makan ye. tgk2 jugak takut nnt ada plak penyakit berbahaya...

Anak-anak ibu nak konvo macam ibu


Dah lama amik gambar ni...baru ni teringat nak upload sebab hari ni nak pulangkan jubah konvo. Semangat kak yong nak jadi ibu, bukan setakat makan je nak jd mcm ibu, nak konvo mcm ibu jugak...kata dia. hehehe... mudah-mudah ye nak... anak2 ibu akan konvo nanti...

Nak jadi ibu...

Sebelum ni dah penah cite yang insyirah sekarang ni bercita2 nak jadi ibu... huhuhu..betapa tingginya dia jadikan ibunya role model sehinggakan dah besar nnt nak jd mcm ibu..
Jadi disebabkan cita2 dia NAK JADI IBU.... insyirah dah rajin belajar.. sebab NAK JADI IBU... makan pun nak banyak sebab nnt NAK JADI IBU...huhuhu..part tu yg risau tu. Bukan apa, nnt punya nak jadi ibu nnt makan byk2 blh jd gemuk mcm ibu jugak...adoiyaaaa.. anak ibu sorang ni.. hehee...

October 21, 2010

Contest muncung paling menawan

Hahahaha...sebelum nak join contest ni nak perkenalkan diri dlu la... saya tau contest ni drpd blog umidanish..
pastu tiba2 teringat gambar yg baru shot hehehehehheeee... tak tau la blh membuatkan hati kak long tu tertarik atau tak sebab kak long yg jadi jurinya.... tapi kalo kak yong anak saya memang suka memanjang tgk gmbr ni...

kak long sila suka gmbr ini yer... hehehe
Tuan punya muncung: Adik Nur Faiqah Nayli binti Nor Rizaudin
Umur: genap 1 tahun 5 bulan hari ini.....
okey...siap....
silalah datang melawat....dadadaaaaa kak long..tima kasih kak long dan ibu kak long....

October 20, 2010

20-10-2010

nak jugak letak entry ni.... tapi just nak letak ini je... sbb takde special date for 20102010

October 18, 2010

Konvo DPLI-UPSI 2010

Hari Ahad bersamaan 17hb Okt 2010 telah berlangsung satu Konvokesyen DPLI di UPSI bagi ambilan julai 2009. Alhamdulillah setelah banyak pengorbanan yang dilakukan bukan sahaja saya sebagai isteri dan ibu, tetapi suami, mak, babah, mak dan ayah mentua dan adik-beradik yang lain serta anak2 kesayangan turut sama2 membantu sepanjang saya mengikuti DPLI ini.

Pagi2 lagi dah kejutkan anak2..dan seperti biasa kak yong akan ingat nak pegi sekolah je. Disebabkan anak2 bangun terlalu awal, saya dapat mengagak akan berlaku huru hara bila anak2 tak cukup tido. Dan...perkara itu benar2 terjadi....amukan di UPSI telah berlangsung dgn hebatnya...hahahhaa.... mujur mak babah dan suami ada utk mengawal amukan anak2..terutama si adik yg tak faham bahasa org dewasa lagi. yang dia tahu bahasa kanak2...Nak tido!!!!!! tu la yg dia ngamukkan... fuhhhhh....tgk je la gmbr ni...tak larat beb.. ni tulis dlm word dlu ni...esok copy paste je...

konon utk ibu tapi rupanya dia yg punya...!!

mana la ibu ni....

antara rakan seperjuangan....2 orang mak budak, sorang bakal mak 3 org single
ni dah kes nak mengamuk lg...tak mau bergambar langsung

muka kak yong yg kebosanan

mak babah yg hadir utk meraikan konvo kali ini...adik dah ngamuk nak tido

ni je gmbr kami berempat..kira abis cantik la gmbr ni..huhuu

konvo kali ini ada anak 2...hehhe

sebenarnya byk lg gmbr nk upload..tp malas la pulak...  cuma nak cerita serba skit hal2 konvo ni..
teringat masa first time konvo semangat dia lain sikit. nak baju baru, kasut baru, kalo blh time tu nk tudung baru jugak...siap amik cuti nak pegi raptai konvo....masa tu pulak ada mak babah dan tunang je... hehehe
dapat bunga drpd mak, drpd tunang...hehehe..kembang kuncup la dpt bunga kembang...

kali ni konvo dah berkawin, mak babah still datang. dan kalli ni bukan lg tunang yg datang tp suami beserta dua orang anak yg comel lg gerammmm...hehehehehe.... fuhhh..mencabar rupanya bila nk konvo kali ni. dok teringat anak kat mana, dah makan ke, nak yak ke, nak susu ke, meragam ke, nak tido ke....ermmmm memang mencabar rupanya...mujur la suami blh handle dan dibantu oleh mak dan babah... terima kasih mak babah sbb masih sudi datang konvo ma kali ni.

nak konvo yg ke 3???? ermm...bila dipikir2kan macam nak....sebab bila tertemubual dgn kak yong, dia kata syok la konvo.... yah nak jadi ibu...nak ada konvo...heheheh... semoga anak2 ibu akan jadi lebih baik drpd ibu....(teringat plak yah ckp dah besar nnt nak jd ibu...)
Related Posts with Thumbnails