August 28, 2008

MERDEKA KAH....?!

Di saat kita nak menyambut kemerdekaan, tertanya di hati ibu..apakah kita ini benar2 sudah merdeka? Apakah yang membuatkan kita ini merdeka? Apakah maksud merdeka dalam hati kita? Apakah kita bersedia meninggalkan negara yang merdeka kepada anak2 kita? Ke mana hala tuju kemerdekaan negara kita?

Dalam melepasi saat2 pilihanraya PP sememangnya berdetup detapp jantung...dengan khabar yang kita baca dan lihat melalui media..agak menakutkan dengan kata2 dan tohmahan yang dilemparkan. seolah-olah menuntut satu KEMERDEKAAN yang sebenar? Negara yang kita kita diami ini seolah2 sedang dijajah oleh penjajah. Satu pihak yang cuba nak tegakkan kebenaran yang belum pasti benar....satu pihak yang ingin mencapai impian dan membalas dendam...satu lagi pihak yng pasti bersuka ria melihat negara yng dlam perpecahan....huhuhu

mcm mana keadaan 20 thn akan datang? mcm mane keadaan di zaman Insyirah membesar nnt? huhuhu....hanya yang mampu kita berserah dan berdoa kepada Allaw swt agar dikurniakan negara yg aman dan makmur..semoga dijauhi or org2 yang berniat jahat....

August 27, 2008

Gelagat 2 - leka main



















Seronok sgt tgk insyirah depan mata ibu ni...mcm2 gelagat dia buat...terbalikkan tmpt brg mainan dia atas tilam..pastu terus nk main..ermmm..blh la ibu msk2 kan... tp kesian lak dia main sorg2..takpe..ibu temankan kejap2 tp syok n leka plak tgk dia main..sampai lupa nk masak...hehe. dari main dia menulis plak...pantang nampak pensil skg ni...tu pun dah pandai naik atas sofa...siap nak g conteng dinding...ibu tak sempat nk amik gmbr sebab takut insyirah terlentang ke belakang plak tgh sedap menconteng tu..siap la rumah baru nnt...hasil kreativiti anakanda sayang..last sekali dia pun dh boring, dia buat belon besar dgn menggunakan air liur dia tu..isk...anak ibu ni...mana belajar ni...hehe...

August 26, 2008

Gelagat 1 - Insyirah Merajuk

video

Video ni amik lama dah..tp baru nk tepek kat sini.. kelakar bila tgk insyirah yg dah pandai merajuk tutup mata lagi tu...hehehe... bila sesekali tgk video insyirah merajuk ni kelakar la pulak.. masa ni ibu ngn abahnya dah malas nak layan sebab dia merajuk sj2...akhirnya datang kat ibu jugakkannnn

August 22, 2008

citer skit - boring nih..

Pagi tadi wat makan2 kekonon nk celebrate la befday si noyun tu (opismet ibu)...ibu wat nasi lemak n sambal udang, sambal tumis n ikan bilis made by liza, befday girl bawak puding laici..n cake made by mas.. wah..meriah..tetiba plak dgr boss dtg, ermmm invite je la boss mkan sekali.. hehe..

pas makan, sambil2 lepak tu, boss cakap ksb ada invitation from kastam utk dinner this saturday. tp ksb staff cannot come in becuse they have work on sunday..so, nak tak nak kena amik org ampang gak g dinner tu..(berguna gak org ampang ni...tp kena pindah gak!!). boss decide, ibu n abah, noyun n her fiance, koi n his friend..and himself ( boss) wif his wife.. erk...ape nak dikatakan.. terpaksa plan lain. lgpun tak perlu nk balik kg minggu ni, mak kata opah dah okey skit.. skg ni Cho mi tlg jaga. so, tanya abah..ermmm..dia pun kata ok..blh je.

but then, how bout insyirah...huhuuhhuuu..dah la dinner event until 11 pm..wah..so late for her. abah kata mintak tlg mama nor jagakan...tp blh ke? mmg la dia pun penah ckp, kalo nk gi mana2 taknak bawak insyirah, tinggalkan je kat dia..tp ni until 11 pm and maybe blk pun mesti dlm 12 am..huhuhu..kena countim ngn mama la ptg ni.. harap2 ok.. kesian plak insyirah kena tinggal ngn mama nnt..huhuhu..kalo la blh bawak, mmg ibu bawak..tp ni dinner org..takpe la sayang, nnt ahad kita akan spend time puas2 yer...muaahhhh

Alkisah, pasal opah plak.. sebenarnya opah mmg dah uzur sgt pun. makan pun tak lalu...kalah org diet mkn tau.. ciput je amik dlm pinggan. Insyirah makan pun byk lg. n one thing, skg ni opah suka mkn mknn insyirah...(aturan Allah..) sebab hari tu dia mintak kat mak nestum yg insyirah makan (org tua mana nak mkn nestum kannn), bubur nasi yg insyirah makan tu la wat dia selera skit..pastu mkn junk food (suruh yop belikan) sampai sanggup tak mkn nasi kalo tak belikan..huhuhu...

baru2 ni, petang rabu, mak kata opah masuk hospital sebab kaki bengkak. mak mesej pun dh mlm. opah penat katanya...mkn pun tak nak langsung.. huhu..sedihnya. rasa nk balik mlm tu jugak. tp mak kata, doctor kata keadaan dia stabil.

pagi tadi call mak, mak kata opah mau makan dah...ye lah, anak kesayangan ( cho mi ) dah balik jaga dia..touching tau...pastu dia citer kat cho, dia rindukan arwah atuk and arwah acu (anak opah yg bongsu)..sedihnya...nak balik je rasa, tp mak kata tak payah...sebab dia ok..balik minggu depan la.. insya Allah minggu depan kitorg blk kampung ye...semoga opah kuat and sihat and mau makan seperti sedia kala...

August 20, 2008

"Motor ni abah yang punye"



terharu sangat bile tgk iklan petronas nih... ahad lepas, abah belikan Insyirah tabung botol yg sangat besar utk campurkan duit drpd tabung2 kecik insyirah tu.. Alhamdulillah...dh banyak simpanan utk insyirah..

Fever again

Hari ni masuk hari ke-3 Insyirah demam. Ibu pun susah hati Insyirah asyik demam je..but she doesn't has any cough or flu..alhamdulillah..maybe nak tumbuh gigi plak kot. air liur asyik meleleh je skg ni...mkn pun okey, susu pun lg la okey.. demam skit2 je. nasib baik nak nenen lg...sebelum ni wat hal tak nak nenen..huhu..sedih ibu tau..tp mungkin dia tak sedap mulut that time..tgh mlm mencari jugak..hehehe

right now she has new habit during eating. she doesn't want anybody feed her unless she was given a plate of rice for her suap2 sndr and main2..huhuhu...just a little food inside her mouth. just want to play a lot now. ibu pun pening kepala daaaa

but one thing i realize is, she start calling me buuuu or beeee....no more baahhh ... but sometimes she also called me mama...hehe..suke ati dia je la..sometimes called abah mama...and called me abah.. dia tau sebut yg aaaaaa je dlu.. bunyi meow pun dia aaaaauummmmmm..hehehe..and paling suke when i sound like a hen.. ook..ooo..ooo...ooookkkk.. sure gelak sungguh2 dia..ntah apa yg dia suka pun ibu tak faham..

August 13, 2008

MEMO

Perkara: Pemindahan Pej. EXXX KXXXX TXXXXXXX Dan EXXXX KL ke Kemaman

Huhuuhuhu...memo yang ditunggu selama ini tetiba muncul plak dah..walaupun mulut je kata pegi je dlu...tp hati ni rasa tersentak sikit..apakah ibu akan tinggalkan insyirah sekali lg dgn opah dan tinggalkan abah di sini utk bekerja di kemaman?? Apakah ibu patut mencari peluang keje lain..Ibu dah cuba, ibu dah cari...tp nasib masih tidak menyebelahi ibu.

Ya Allah, berilah aku kekuatan utk mengharunginya...tabahkan hati utk aku menghadapinya. meskipun pada Mu ia hanya ujian kecil, tp bg hambaMu yang mengharunginya memerlukan kekuatan dan kesabaran.

August 11, 2008

Balik kampung masak dodol

Last Friday (080808) husband n i went to kampung again....!! wah ..dah tentunya balik nk jumpe Insyirah la...Dia pun makin sihat. ibu sangat seronok tgk insyirah main n manja dgn opah n atuk..skg dah pandai merajuk plak tu..tp bila nk snap gmbr dia tgh merajuk..bangun la pulak...hehe. clever girl dh anak ibu ni.. paling suka bila suruh dia drink dlm bottle air masak dia..punya la tinggi angkat..mmg tak sempat lg nk snap gmbr..huhu..nnt ada masa ibu amik ye..
Insyirah tengah beria2 nak kutip buah rambutan..kat kebun ni..hehehehe..bukan leh makan pun, tgh batuk tu..ciann dia..

ni pulak abah yg tgh excited cium buah durian...kalo dah luruh tu, mesti la yg dah masak baikkkk punyee.... hehehe...kat kg moyang ni

sabtu tu, pegi umah moyang buat dodol durian. as tradition plak..kalau musim buah, for sure dodol durian kena buat. perghhhh...dah la start pun agak tghari...penat wooo..not my first time masak dodol (dlu2 saja nyibuk je)... but this time mmg kira 75% ada la hasil tangan ibu...dan yg first time adalah for abah laa..sebab abah lom penah wat or kaco dodol lagi...hehehe..pergunakan tenaga abah..kesian..tp takpe..bergilir2 jugak. hasil usahasama Achik Pian n Shahir..Ayahlang Hassan, 120% my parents, Pah wah for gave us guideline..hehehe...

Opah insyirah tgh masukkan durian ke dalam adunan tepung n santan yg telah dimasak dlm kawah sebesar ini..banyak tul durian..eiii...bestnya...

masih lg nmpk keputihan...hehehe..belum masak lg la ni...
masa ni belum masak sepenuhnya, tp ibu paling suka kat sini sebab dia lembik2 gitu..dap wooo makan dlm daun pisang...

ibu ni tgk je la org masak dodol...resepi jgn tanya la..tak tau langsung..tgk mak pun bubuh ikut suka je..tah bpe kilo santan, tepung pulut, gula..last but not least...durian lerr...dap sangat..
penat giler wat dodol ni..mlm tu jugak balik umah opah..sebab kawan yop aka paklang nak mai pulak...iskkk awat la tak mai masa org tgh penat ngaco dodol durian tu td...

Ahad tu, bngun pagi yg agak lewat..(penat tak abis lg) tnya Insyirah, nk ikut ibu balik?? Insyirah terus je angguk..tak tau la dia faham ke idak sebab dia mmg suka menganggukkan kepala kalo kita sebut nak..nak... or gelengkan kepala bila sebut tak...so, ayat kena betul, like this sentc:

ibu: Insyirah nk ikut ibu balik KL?
Insyirah: anggukkan kepala 12x...

opah: Insyirah tak nak ikut ibu balikkan?
Insyirah: gelengkan kepala plak...
Opah: Insyirah nk tggal dgn opah kan..?
Insyirah: Anggukkan kepala lg....

aduh...

tapi akhirnya, ibu n abah bawak jugak insyirah balik biar pun naik bus (sebab tak plan pun nk bwk insyirah blk lg) memandangkan ibu pun tak tahan tido tanpa insyirah...berendam air mata tetiap mlm...tp dh slow talk dgn opah dah...sayu hati bila opah cium insyirah...mcm tak nak lepaskan dia...huhuhu...opah cium ibu pun byk kali..takpe, nnt cuti merdeka ibu bawak insyirah blk lg k...(harap abah takde keje or prgram fishing la)...

naik je keta ( paklang antar) terus insyirah tido..sebab kepenatan tak tidur dr bangun pg smpi tghr. sayu hati plak bila paklang pulak kata, sehari tak jumpe insyirah ( sebab pegi mana tah dia..) mmg tak lalu..blk mesti cari si kecik ni dlu...huhuhuhu....

Insyirah..semua orang syangkan insyirah..nnt insyirah dah besar jgn lupakan diorg yg menyayangi my ye sayang....
Related Posts with Thumbnails