January 31, 2011

dah lama tak update..huhu

punya berkurun lama....ku rasakan..... blog ku ini tiada berupdate....huhuhu.. realiti kerja seorang guru.. bukan hanya mengajar, tetapi hal2 berkaitan peribadi pelajar, sukan, dan sebagainya kena ambil tahu juga. budak tak datang 3 hari kena hantar surat amaran pertama... belum kira pendaftaran koku, sukan, kuitp duit sukan, adjust makan minum utk hari sukan...yea...semua tu kerja cikgu...

akhirnya saya pun merasalah semuanya itu. patutlah ramai cikgu2 yg balik pukul 3,4 ptg.. gara2 tak mau buat kerja di rumah. tu belum kira yg sampai ke petang. ada jugak yang dari pukul 7 sampai pukul 6 ptg. mengajar dah 6 masa. masa rehat tulah nak menanda buku, nak buat persediaan mengajar, nak buat dokumentasi program, nak settlekan pasal sukan... hurm..ini bukanlah saya nk mengeluh. dh namanya blog persendirian. blh la saya luahkan kat sini dan sekali gus menerangkan kenapa blog saya dah tak ber update utk sekian lama. masa ni pun fesbuk ke, blog ke, sekadar lalu je laaa... email dah bertong2 byknye..nk buang pun tak cukup masa.

hurmm..aktiviti banyak nak diceritakan..tp kelapangan masa sgt terbatas..

layan gambar je laa...

hepi beno tgk gmbr diorg ni....rasa best kalo kita blh jd gumbira seperti mereka ni kan...
gmbr ni ambil dr fesbuk yop. masa ni nayli aka adik ngantok teramat.. yop kata dia mimpi naik belon...
hehehe

gambar spontan.. hehe...i like this pic...
gambar ni masa balik dari sunway piramid lalu di sunway hotel....
hurm...nampaknya mmg setakat ini sahajalah gambar yg sempat ditayangkan.... 

bilalah dapat ku update blog ni lg yer...

January 8, 2011

kisah dalam eroplane..

sebelum diarahkan off semua barang elektronik, sempat lg amik gmbr kak yong dlm eroplane..sebabnya nnt dia ckp dia tak penah naik eroplen..walhal umur dia 11 bln kot, dah naik pi langkawi..huhu..mmg la tak ingatnya dia..hehe.

sebenarnya ada kisah adik nayli dlm eroplen.. bising tu tak leh nak kata la kan. mulut budak ni bukan tau senyap kecuali kena marah dgn abahnya atau pun pak longnya..hahaha..diam pun sekejap je, tak smpi 1 minit wat perangai blk. pastu nk jd citer, udah la bising satu hal...bila dah tido senyap....eh..memang la senyap.. hehe..tapi bila nak landing je, adik ni terkejut gamaknya... dia tersedak..lalu muntah...!!!!!!

adoi..baunya...menusuk ke kalbu, tulang sum2 semua......nasib la tak byk..mujur gak dok tepi tingkat..idak le kena org. ai....tak lama pastu ada la terbau minyak angin cap kapak...huhuhu...minta ampun minta maaf ye kpd sesiapa yg naik flight ke kuching pada mlm tersebut...huhuhuu.....tak disengajakan...
gmbr ni takde kaitan dgn apa yg nak diceritakan...

January 6, 2011

Minggu pertama sebagai guru kelas

Mesti nak cerita pengalaman kat blog sendiri, walaupun mesti terdengar2 suara yg tidak diingini berkata2...itu pun nk diceritakan. Huaa..huaahuaaa... Sebenarnya mula2 nk masuk kelas, perasaan teruja sebab nak jumpe pelajar yang tak pernah jumpa. Dikabarkan kelas saya dpt peralatan baru, kecuali la meja guru. Alhamdulillah kerusi meja baru sejuk skit mata memandang. hihihi...kalo tak mesti tercabut tang situ, cabut tang sini... goyang lagi. tapi bila masuk kelas, aik....mana pegi student ku...??
Lengang jer kelas saya ni. Dah la lengang, plastik meja pun tak bukak lg. Adoi...dah cuak..anak murid saya ni tau ke idak yg diorang dah naik ke sesi pagi. Sebabnya sebelum ni, tingkatan 1 dan 2 bermula dari kelas ketiga memang sesi petang. Last2 rasa nak pegi round sekolah yang ada 4 bangunan semuanya tu...bermula dari tingkat atas...sebab nnt senang nak turun. Round punya round, terjumpa la budak2 yang tak berguru kelas. tanya sorang budak, ni kelas apa. Ni kelas 2 Al Hayyan la...Alhamdulillah, anak2 murid saya datang rupanya.. hehehe.. itu la kenangan pertama. bila saya tanya kenapa duduk kelas ni, diorg kata tak tau..sebab ni kelas lama diorg.huhuhu..bila suh tukar, tak mo plak tu. walhal kelas lama tu dah la kerusi meja pun dah tak berapa nk elok, guna papan hitam lagi... tapi esoknya, selepas tanya dgn guru sepatutnya, kami berpindah la...
ni pulak gambar masa hari pertama persekolahan yakni hari pendaftaran tingkatan 1. tengok la masih ada lagi ibu bapa yang hantar anak2 mereka ke sekolah walaupun dah tingkatan 1 atas urusan yuran atau pun bayaran tambahan.
Hari pertama untuk tingkatan 1. Ramainya la kan...tu yg kena buat 2 sesi.. belum campur semua pelajar lagi, dekat 2 ribu gamaknya..

moga2 tahun ni takde lagi kes ponteng yang sangat menjadi2 di kalangan pelajar.

January 2, 2011

belajar dan mengajar sendiri

Sesi persekolahan akan dibuka seperti kebiasaan esok. Maka bermulalah episod baru saya sebagai guru sebenar yang diberi tanggungjawab untuk mendidik anak-anak bangsa. Saya mula rasa teruja untuk bertemu anak-anak murid saya yang semestinya belum saya kenali meskipun saya telah menjalani praktikum di sana.

Walaupun esok sesi persekolahan dibuka, anak-anak saya, kak yong dan nayli tetap tidak saya masukkan ke tadika lagi. Maklumlah, nayli baru 1 tahun 7 bln, kak yong pulak 3 tahun 5 bulan. Kakyong sengaja saya tidak masukkan ke sekolah sebab saya nak belajar dan mengajarnya sendiri di rumah. Insya Allah kelapangan yg ada nanti saya akan luangkan bersama mereka.  Lagipun inilah masa yg sesuai sebab tahun depan kak yong akan masuk tadika seperti kanak-kanak seusia 5 tahun. Tahun ni kak yong walaupun bakal berumur 4 tahun tapi rasa terlalu cepat untuk dia ke sekolah. Biarlah dia ke taska biasa yang mana masih tetap mengajar dia menulis, menyanyi dan sebagainya, cuma tidak terlalu formal.
buku-buku untuk adik nayli....suka mengacau kak yong.

Untuk itu, saya telah memberi beberapa buah buku untuk dia seronok2 belajar dgn saya. Hehehe.. seronok sebenarnya dpt mengajar kanak-kanak. Memang saya bercita-cita  nak tubuhkan tadika dulu... masih berpeluangkah saya nanti?

tm vs brodben

ya ampunnn...patutlah tm tak pasang2 lg line kat rumah aku ni.. rupanya takde fasiliti...adoi...kesian la org2 kat tmn perumahan aku ni, tak berpeluang nak dptkan line tm... apatah lagi streamyx yg dgr kabarnya nk di upgradekan tp kawasan aku ni tak de pun upgrade2... tm yg ngok dan ngek.....patutlah student2 kat sini agak ketinggalan dalam mencari ilmu. yelah, nak g cyber pun sekali print dah mahal... jauh plak tu. yg ado tu kejap idup kejap ilang...

maka, mencarilah saya alternatif lain iaitu dgn mendaftar kan diri kat brodben celcom. hari tu pernah gunakan maxis, tp line langsung takde...3g pun takde.. penah jugak gunakan brodben celcom (pinjam kawan), blh la dpt skit... sebab tu ambik celcom brodben..

tapi..... hurmm.....apalah teruk sgt pedalamannya tmpt tinggal saya ni. line elek kepocikk. ada pun dpt la skit. tang nak bukak mozila tu hancusss... mlm ok la pulak. ok la skit. mintak2 diupgradekan la thn ni...

mcm mana ni ye... nak pindah rumah jer rasanya.. tp tak sanggup nak menyewa dah. nak tunggu beli rumah, lambat le lagi... mau tggu 2,3 thn lg.. kalo pindah area sini2 yg ada line tm, munasabah ke ye/?

interface celcom baru....entah baru ke lama tak tau la, tp dlu2 punya lain skit.
Related Posts with Thumbnails