December 31, 2008

Bye2 2008

Hari semakin jauh meninggalkan 2008. Apa yg ibu dah buat sepanjang 2008 ni.. Oh...banyak yg berlaku....
1. Insyirah membesar, masuk spital 4,5 kali...
2. pisah dgn anak wat sementara...
3. kehilangan opah tersayang,
4. pindah ofis ke kemaman ... cabaran paling menguji kesabaran...
5. sambut birthday dalam wad...(first time tu),
6. sambut birthday abah ala2 kadar je... (terlupa bg kek) hohoho....
7. sambut anniversary kat Langkawi sambil2 bercuti bersama keluarga, shopping baik punye..
8. celebrate first birthday insyirah dlm keadaan dia tak sihat...2,3 hr pastu masuk wad plak. huhuuhu...
9. bonus thn ni pun yg tak memberangsangkan..(punah impian seketika utk jomm shopping),
10. dapat tau peknen lagi...hehe insyirah nk dapat adik thn 2009 ni...best2...!!!
lagi apa erkkk!!
11. ops...pindah umah baru kat Bukit Beruntung...tp dan dok sekejap je...pastu jd weekend wife..huhuhu...umah pun tak sempat decorate sepenuhnya.. at least puas gak dok umah sndr kan...
12. shopping...leh ke masuk lam list ni sebab macam tiap2 bulan ada je membeli.. hihihiihii...

so, utk thn 2008....banyak pengajaran yg mematangkan ibu dan abah... di samping melihat development Insyirah bestnya...

tapi yg tak bestnya ada beberapa impian utk dilaksanakan thn ni tak dpt disempurnakan. contohnya,
1. nak beli langsir utk rumah baru tak terbeli lagi...x dan nk g beli pun
2. nak beli hp baru selepas kehilangan hp ku...(cedisss) pun tak dpt nk beli sbb dh jarang kuar bsama2 abah
3. nak beli meja makan...insya Allah thn 2009 la nmpk gayanya..
4. nak start bisnes baju baby pun tak start lagi sebab baju asyik tertinggal kat kg then tetinggal lagi kat dlm keta wan (adik)... smpi la ni tak amik2 lg...even dia baru dtg umah last week...isk..!!
5. nk kumpul duit bonus utk bisnes ku....huwaaaaaaaaaaaaaa....berkecai harapan sebab bonus dpt ciput.....erk....syukur... ada gak kan...Alhamdulillah...

udah le kan...pening kepala nk ngingatkan pe benda lagi... bukan ada diari pun...hehehe..ni pun amik masa kat ofis jap...broadband ada...hahahaha..
esok kita bukak citer pasal thn baru 2009...kita tgk... apa akan jadi .... yeeeeeeeeehaaaaaaaaaa!!

Sebulan lagi...

Malam td call insyirah seperti biasa dia akan ello... eloo berulang kali.. pastu ckp "tak ade"... walhal kita tgh cakap dgn dia...sesuka dia je ckp "tak ade"... pastu abah kata bila ibu hung up phone.. dia terus cari...baling hp..nk dgr lagi sore ibu.. abah pun call lg ibu..sampai dia puas... ala... si tecik ibu.... huhu.. rindunya. dah pandai cakap ni rasa terkilan je kalo tak dapat dgr first word dia... huhuhu... tak pe... lagi sebulan je sayang... nnt ibu akan bersama2 sayang yer... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.........

December 30, 2008

Boring teraammmaaatt sangat!!

Fuyoo..akhirnya keje ibu utk setahun ni siap dgn jayanya. cehhh...mcm bagus jer... takpe la..ibu je yg tau keje apa yg ibu buatkan.. hahaha... pasni blh la ibu usya keje2 lain plak kan... ops...ni kira azam 09 ke.... Find another cheese...yeahhhh!!! bukan la apa, rasa dh tak sanggup plak rasanya nk berulang alik KL - Kemaman... dh la ibu pun nk masuk 5 bln dah mgu ni...Insyirah pulak ibu tinggalkan dgn opah kat KL sebab dah tak terlarat nk kendong ke hulu ke hilir... hatta dlm rumah pun dia mintak berdukung...mana la ibu larat.. dah rasa nk patah je pinggang ibu ni....siap g beli tilam baru lagik utk menstabilkan blk pinggang ibu ni.. kalo dok kat ofis pun kejap2 landing... kol 12 lebih sure nk kena landing...bagus pnye timing....

Semalam masa nk tinggalkan insyirah, dia macam tau2 plak nk kena tinggal....tak mau berenggang langsung dgn ibu. tp bila dlm keta, dia pandai plak merajuk...lahai...kamera tak bawak la...merajuk tutup mata sambil mengintai...huhuhu... dh lama tak updet pasal insyirah kan... tp almaklum la..skg ni dia dh faham la skit ckp2 kita ni... bising mulutnya pok pek...pok pek... kalo ngajuk org ckp pok pek pok pek...lagi kelakar tgk muncung yg seksi tu...isk... tak de gmbr plak...nnt la soh abah emailkan. nk citer pasal insyirah kang dh satu hal. ye lah, anak tgh membesar mmg la meningkat progressnya kan... takkan makin menurun plak kan.. sume org alaminya..hehehe...

erm...nk citer pasai apa lg ye...mcm byk menda je nk diluahkan...tp rasa tak terluah plak. sedih, bosan, sunyi...itu semestinya bila dah berjauhan dr anak dan suami... pasai keje, mmg dah down sgt2...tak semangat nk keje...arghhhh...kena g kursus ke ibu ni...tak yah laa...cr je la yg lain kan.. bonus..???!! aduhai...cedihnya ibu... harapan dan impian utk buat segala2 bila dpt bonus akan terpendam seketika...kena cari alternatif lain nmpk gayanya...

so skg ni jelaskan aje utang piutang yg mana ada...itu la dlu kata je tak nak berutang...tp tetap ada gak...apa kes ni..(dgn harapan dpt credit card dpt dilupuskan)... hahahaha..sendiri padan muko...tu pun mujur la dikontrol oleh abah..kalo ikut ibu...rasanya over the limit dah cc tu... kah kah kah kkahhhhh padan muko sekali lagi....

December 16, 2008

Back up blog

Yeah...dah wat back up blog.... bukan apa...risau plak kalo tetiba hilang mcm sstgh bloggers tu... iskkk sedih woooo...

back up kali ni pun letak kat wordpress... dinisma.wordpress.com ok la kannn... ada masa nnt baru kita cantik2kan kat sana plak... k la...
back to work...!!

December 14, 2008

Tired but i'm happy with my family

Oooohhh...so tired around two days. back to Besut on Thursday evening.. but dropped by @ Mesra Mall just for bought Big Apple Doughnuts and game for si kecik.. then the next day, really tired to do anything, just lepaking at home... masak pun kak ipar yg buat sume... arghhh.. slept all day..
Saturday afternoon went back to Kemaman.... then dropped by @ Masjid Kristal for semayang Asar. relaxing a little bit...hehehe...very excited to insyirah and us...
Baru bangun je si kecik ni...mamai lagi la tuh....ala...menung jauh nampak anak dara ku ini.... tingat sapa tuhBaru tersedar dari mamai....jommmm... jalan2. katanya...yearghhh....i'm happy with my ibu and abah here...pehal plak si abah ni terkangkang sebegini rupa...isk...kekonon wat lawak la tu.....okey la...ibu gelak laaa...suka lak ibu tgk gmbr ni...hehehe...hahaha...
with my ibu gediks saya...hui hui hui....anak dan ibu yg sama2 gediks...tp kontrol lg tau...kira tak terlampau gediks lagi...nnt abah marah wooooo....amacam posing saya ni...ala2 model tak? okey la kan...kecik2 blh la seksi...dh besar nnt tak leh pakai gini dah...

December 11, 2008

Bersama famili di kemaman

abah masih bercuti raya seminggu..tp temankan ibu dan insyirah di Kemaman. syoknya ada abah di sini. Ibu pun blh selalu kuar mkn dgn abah time lunch. tp ni sume sementara je lah. petang smlm bawak insyirah main kat playground..biasalah insyirah nmpk je taman, excited la dia.. bukan tau takut. sume nk naik...dia cuma takut kat pokok je....tah apa kenanya tak tau la ibu...keterujaan insyirah sebaik sj sampai kat playground bakau tinggi, Kemaman.
Ni sapa yg excited sebenarnya ni...abah ke insyirah ni....almaklum la...zaman abah dlu, mana ada mcm ni...jenis yg hentak2 montot tu ada la....tinggi plak tu...tak sah kalo main tak nganga mulut....isk...tutup skit la mulut tu cyg ibu....
ni lagi satu yg dia suka...siap nk naik sndr plak tu...dr bwh.... tak padan dgn pompuannya....

Hari raya korban

Tak byk nk diciterkan sebenarnya...Ni adalah gmbr2 sekitar raya korban jer...

kak long @ marsya tgh sibuk nk tolong opah (di kualakangsor) masukkan pulut dlm sarung ketupat. first time nk buat ketupat utk dia yg baru berumur 7 thn ni...siap lap peluh lg tu...lenguh2 pinggang dah..tp dera dia soh siapkan jugak...hahahaha...jaat tul achiknya nih..

ni pulak tumbangnya seekor lembu jantan hari raya ke2 di besut. pakchu insyirah ada la amik bahagian skali...opahnya beli sekor lembu ni..kongsi ramai2 wat korban... alhamdulillah...
dlm operasi nk tumbangkan lembu ni..berat woooo...

tertumbang jua lembu ni....dari hari ni...insyirah pun dh pandai sebut lembu..tp pronouns mbbuuuuu....hehehe..tak takut pun budak ni...siap soh dtg dekat lg..nk tgk. ibu je tak nk tgk dr depan...takut lak tgk darah kuar nnt...

di balik tabir...antara org kuat yg berjaya menumbangkan lembu jantan ni...yo...yo...abah power laaa.... masa ni dh flat plak bateri kamera...so sesi sembelihan tak dpt ditayangkan...

sekian....

December 6, 2008

Balik kampung berhari raya

Hari ni dh sampai ke kuala kangsar pun. perjalanan dr pukul 10.30 am, sampai batu gajah pukul 2pm..jalan jem wooo....minyak turun kan baru ni...rasa tak percaya jer...rm10 jer dr rawang ke batu gajah...bior betuii...tp hakikatnya turun la 1 bar (keta myvi jer)... ok la tuh...skg ni kan myk makin turun...pas g batu gajah, jmpe moyang insyirah, terus g butik pakngah kat tmn meru, ipoh plak... meh la reramai gi tgk kat sini yer...butik Nur Nilam Sari. Dalam kol 7 terus bgerak blik ke Kuala Kangsar....insyirah biasa la...excited jmpe sepupu sepapatnya..tu belum geng anak mak long lagi..mau pecah rumah ni nnt...

Ni pun pakai broadband adik sebab cuti2 ni kena on standby la pulak...almaklum la, ramai yg nk mhabiskan cuti hujung2 thn ni.. so, sapa yg kena standby tu patutnya dpt rebate la dr company sbb guna broadband sndr tau...!! ade ke yg nk sampaikan kat boss ibu tu...huhuhu....

nothing much to tell just nk berehat je la...penat dr kemaman - rawang - kuala - besut. ermmmm. petang raya insya Allah balik besut plak...

December 2, 2008

Makan cheese cake pagi2 nih

Pagi2 lagi ibu dah mkn cheese cake...erkkk... tak terhabis pun... mula rasa nk makan, bila dh mkn tak larat nk abihkan...tp sedap mmg sedap. made by one of staff kat company ibu nih. tp rm65 per kg...mahal skit la kan...takpe..janji sodapppp!!!! 2 jenis kek kitorg order...nyam nyam...mula nampak mmg sedap...rasa pun sedap...tp baru 2,3 sudu...erk...mula la rasa mual...Sorang dapat 2 slices kek...chocolate cheese cake and blueberry cheese cake..sepotong pun besar tau...jenuh nak perabihkan.baru mkn sikit dah tak kelaratan....erkkkkkkk kang sambung lg laaaa

Orang baru @ adik

Dah lama ibu nak letak gmbr scan adik Insyirah ni...tapi asyik tetinggal kat umah jer..(umah kt Bkt Beruntung tu..). Jadi balik kali ni dah amik n bila pegi ofis asyik lupa jugak sebab Insyirah asyik ngek ngek jer pagi2... but kali ni, ibu dah amik..dah amik gmbr, malas nk scan sbb kualiti scan kat sini tak bestttt...blh gitu!! hehehehe...

adik yg agak aktif berumur 13 mgu 3 hari waktu ni... (tp dlm scan tunjuk 12 mgu 2 hr... ) kaki tangan berenang2 jer time ni... berbeza dgn Insyirah, time Insyirah besar ni, diam je dia...tu yg excited betui bila tgk kaki tgn dia berenang2 tuh...Ni gambaran yg lagi jelas...sepanjang scan ni, Insyirah bising mulutnya sebut dikkkkkk... dikkk... sebab dlm bilik doctor tu ada gmbr baby...huhuhu..bukan tgk adik dia kat tv

Suka la kat klinik ni sebab scan nya agak clear berbanding scan Insyirah masa kat klinik wangsa maju tu... huhuhu...next appoinment is 15 dec 2008... Skg ni alhamdulillah, mual dah kurang.. ermm mmg dah takde langsung. makan pun berselera. kalo tak mkn, masuk angin then mmg muntah laa..so, nk avoid muntah, baik isikan perut dgn mknn...hehehe... (ada gak org kata ibu dah kurus tau...)

November 30, 2008

Jalan2 Bercuti

Tak tau nak letak title apa, tp yg pasti hari jumaat mlm g SOGO beli comferter...kebetulan plak ada sale comferter kat sana.. pas rembat 1, bawak insyirah gi jalan2 tgk lampu kat dataran merdeka. tp lampu bangunan je la yg banyaknya. lagipun abah pun silap parking keta.. kalo kat sebelah padang tu, blh la insyirah berlari2 kat situ. ni kat seberang jalan je.. layan gambar je la...dgn aksi manja + ngada2 insyirah ni di khalayak ramai....

Berlari ke sana ke sini... sukanya dia...

Berlari kerianganggg... (dok kemamang kena blaja bhs sana...)

Agak2 comey tak saya dlm pelukan abah gini...hehehe

Tersengih sambil dok tunjuk pusat...pe kena la anak dara ku ini.. eh..ibu nampak bam bam la...

sefamili...abah renung mane plak tuh....tgk keta drift la tuh..

November 25, 2008

Insyirah dah ok kat taska

Alhamdulillah...hari ni insyirah dah blh salam, cium dan babai ibunya pegi keje masa antar kat nurseri td. Gembira hatinya bila tgk ada "adik" yg dia suka main bersama2. Takde dah episod nangis di pagi hari.... lega ibu tau..

ptg smlm pegi pasar malam jumpe kawan insyirah...(umminya kawan ibu)...hehehe.. kelakar plak bila insyirah dok panggil afif tu adik....walhal kalo ikut saiz mmg si afif tu besar skit dr insyirah ni...cuma kalo ikut umur, afif muda 45 hr dari insyirah.. pape jelah insyirah...sonok plak tgk dia main suap2 kat afif tu smpi tak tersuap kat mulut dia...

Tgk je lah gmbr kat sini..
Bersungguh betui si insyirah ni nak suapkan kuih kat afif tu...dan afif pun auuummm jer...

"dap...dap...?" tanya si insyirah pada afif....


November 24, 2008

JADIKAN ANAK SEBAGAI WINNER

Artikel dari email yg dari seorang sahabat..


Ibubapa adalah antara faktor terbesar dalam menentukan halatuju anak2. berikut ada beberapa tips dari Robert D. Ramsey yang boleh kita jadikan panduan dalam menjadikan anak2 kita antara yang outstanding berbanding rakan sebayanya..selamat mencuba!

1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik . - bila anak kita dipanggil dengan nama yang tak baik, atau nama dah baik tapi bagi pulak gelaran yang tak baik, itu akan menyebabkan anak jadi malu dan rendah diri. Saya ingat lagi kat sekolah dulu org panggil saya mak enon. Malu sangat... rasa mcm tanak gi sekolah pun ade. Apatah pulak kalau yang memanggil nama tak elok tu mak bapak sendri. Lagi la malu kan ? Dalam Islam pun sangat digalakkan kita bg nama yang baik untuk anak2.

2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari - ada kajian yang menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk. Bila kita peluk dia setiap hari esp seorg mak, anak kita tau yang kita sayangkan dia. Dia akan tau kita akan jadi penyokong dia paling kuat. Dia akan sedar bahawa kita sentiasa ada jika dia kurang berjaya. Emosi dia akan terbela.

3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang - pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran. Memang la ada masa kita perlu marah tapi jgnla buat muka marah sampai kawan tu takut nak dekat dgn kita langsung. Kesian kat budak. Namanya pun budak...

4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan - Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya. Bila tiap kali kita appreciate dia, dia akan rasa nak buat lagi dan nak buat lebih baik lagi. Ini la namanya motivasi...

5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan - mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap. Sebenarnya mereka akan belajar lebih banyak lagi dari kesilapan yang mereka lakukan.

6. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga, pilihlah keluarga - Bila ada masalah eloklah kita selesaikan masalah keluarga yang terdahulu. Kerana, seseorang tu akan lebih tenang kalau takde masalah keluarga. Anak2 perlu diberi keutamaan kerana mereka sedang membesar dan proses ini akan terus berlalu dan tak akan kembali jadi jgnlah cemarkan keperibadian mereka dengan sikap mementingkan diri kita.

7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh - Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban. Ini akan menyebabkan mereka menjauhi kita. Kalau kita tak mau sunyi di hari tua, jgnlah sunyikan mereka pada usia muda mereka.

8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap. Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap. Seronok sebenarnya layan bebudak bercakap. Adik saya pun dalam kategori budak lagi, kalau sesekali layan dia cakap rasa mcm kelakar. Saya penah jumpa dgn kawan anak saya umur baru tiga thn tapi mulut boleh tahan, rasa mcm tak logic je tapi seronok. Ala, mcm aznil Tanya budak tu, Tiger Wood berasal dari mana, pastu budak tu jawab Zoo... untuk kita sendiri, ini adalah satu hiburan yang takleh dibeli di tempat lain.

9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya - ada masa2nya mereka akan gundah gulana. Ada masa mungkin diorg berselisih dgn kawan. Ada masa mungkin dia dah tercederakan jiran. Jadi, kita bantulah sedaya kita supaya mereka tidak rasa sendirian dalam menyelesaikan masalah yang bagi kita kecik tapi tu mungkin masalah mega bg diorg.

10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri . Mereka akan menirunya. Jgn kita sendiri kelam kabut bila ada yang menimpa. Jgn kita tunjuk yang kita gelabah. Be cool!! Setiap masalah yang telah Tuhan takdirkan pada kita ada penyelesaiannya. Jadi, jgn gabra2.

11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya . Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain.

12. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali - ade setgh budak kene byk kali ajar, baru dia faham. Mcm anmum punya iklan tu..Wardina tunjuk byk kali baru anak dia faham. Anak saya sendiri dalam satu hari ntah berapa kali dia tunjuk kat mata dia suruh saya sebut eye, tunjuk kat telinga suruh sebut ear. Jgn marah sbb kalau marah nnt terbantut la proses pembelajaran dia.

13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka . Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan anda suami isteri. Bila saya baca ni, rasanya tak salah la saya selalu pimpin tangan anak2 even dalam rumah pun. Bila nak ajak dia bangun je, saya hulur tangan. Even nak kedapur pun untuk bancuh susu diorg. Kalau kat luar mmg lah sah2 pegang sbb saya jenis serabut perut takut anak terlari tgh jalan ke.

14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka - jadilah pendengar setia mereka. Kalau pasangan kita mimpi pun apa salahnya kita dengar. Best hape dengar cerita dari mimpi. Mcm drama tapi takde skrip, takde director, dan takde siaran ulang tayang.

15. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalam masa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.

16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam - biasakan ajar dia salam kita sebelum lena. Cium dahi diorg esp mak nya..mcm cerita omputeh kan selalu dia gi bilik tidur anak n selimutkan diorg.

17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna . Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa. Ada masa anak kata papa ni garangla.. tu sbnrnya dia menegur so, ubahla. Jgn jadi too perfectionist pada anak2. nnt mereka rendah diri.

18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga. Dan mereka juga akan terasa kurang kasih sayang bila kita mengadap benda lain. Kalau anak2 dah sekolah, biasakan tolong mereka siapkan kerja rumah, atau kita sendiri bg latihan dan perati setiap hari peralihan dia belajar dari satu topik ke topik. Bantu dia belajar lebih dari yg cikgu dia ajar.

19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri. Hoo..seram. tapi ada betulnya. Buatlah sesuatu supaya mereka tak menjauh dari kita. Semoga kita tidak sunyi dihari tua kita.

20. Anak-anak juga mempunyai perasaan seperti anda. Hargailah perasaan mereka supaya mereka juga menghargai dan memahami perasaan kita.

November 23, 2008

Kembali ke Kemaman lagi

Hari ni dah berada di Kemaman. Insyirah pun dah mulai selsema..aduh... kesiannya kat si kecik tu. Asyik travel je, mana tak selsema... nak2 plak time musim ujan ni... cuaca sejuk. Insyirah pun skg ni dh banyak keletah. Kalo ada yg tak kena dgn dia, mesti mengamuk. Masih di tahap sabar lagi ibu ni.. tp kekadang tu tertinggi gak la suara... pastu dia suka memukul org plak tu... mana dapat nih... ni kes geram kat anak buah la ni masa ngndung dlu kot... huhuhuhu... terkenan kot... blh ke gitu..!? kurang pasti plak. tp mmg mak pun dah pesan, jgn marah2 kat org sgt... nnt perangai anak terikut. aduh... maafkan ibu yer andai ibu la penyebabnya.. sebab nk kata ibu dan abah ada memukul insyirah... tak pulak rasanya.

mungkin dlm development dia kot. dia kan nak cuba semua yg berada di sekeliling... kalo org melarang, dia marah la.. setakat ni ibu ikut lagi tp kalo dah melampau sgt, ibu hadkan jugak. takkan sampai nak biarkan anak main api plak kan....cth je tu.. hehehe.. harap2 pas ni insyirah ok. mgkin sebab dia dah nk jd kakak... manja mmg terlebih sudah...

ptg smlm lagi la...betapa kuat cemburunya dia, abah nk peluk ibu pun dia tak bagi.. siap tepis2 lg tangan abah jgn letak kat pinggang ibu.. ayoooo anakku...kesian la kami ni tau..dh la jumpe weekend jer..huhuhu.. tp apalah yg budak faham kan.. dia tak bg berkongsi ibu skg ni. dgn kata lain ibu ni dia sorg je punya...hahahaha...kesian abah... sampai abah ckp " ibu insyirah ni isteri abah tau...!" tp mana la budak kecik tu faham..... hehehehehe....

adik plak sekarang ni dh masuk 3 bln 2 mgu... alhamdulillah muntah2 dah kurang...ermmm.. kira takde lg laa... dah blh menggoreng pisang, cekodok...tp goreng ikan or ayam ibu surrender aaaa... sori ye abah! hehehe... perut pun dah mula mengeras. kain baju uniform ni dh tak leh kancing lagi... yahoooooo ..... skit lg tak yah pakai uniform lg... bestnya!! pasni blh simpan or bg kat org je la baju ni... sebabbbbbb... 100% pas deliver baby ni tak kan ku jejakkan kaki ke company ni lg... wahhhh statement ku........!!!! hehehehe... logically takkan la org ada anak 2 still nak berulang lg kan... agak poyo la bunyinya tu.... lagipun abah pun dh warning, jgn smpi terboyot2 kat sini nak berulang KL - Kemaman lg.. so.....lu pikir la sendiri............!!!!!!!!!!!!!!

Award dari Mama Zety


Hehehe.... Mama Zety Zin bagi award kat ibu....ni la first time dpt award dr blogger... Tima kasih..

kali ni ibu plak nk bagi kat kwn bloggers ibu hehehe...

1. Viruspadu
2. Mommy Lyna
3. Dr. Ummi
4. Fid
5. Ummi Rizza
6. Mommy Adam
7. Hot Mummy
8. Azief
9. Mazz
10. Farah
11. Prince Redza

November 20, 2008

3 Malaysian cartoons to appear on Astro

KUALA TERENGGANU: Three locally-produced animation series will be shown on local television following the setting up of the e-Farm here.

Thirteen episodes each of Tiga Dara Pingitan, Arca and Atuk and Kabillah will be shown on Astro Prima, Astro Ceria and Astro Isis in April.

Menteri Besar Datuk Ahmad Said said the quality of the animation series was high.

"Our animators were trained by experts in Hollywood. I'm proud of them. Malaysians should support the series.

"I hope we can sell the series to South Korea to promote the state," he said after chairing the weekly executive council meeting here yesterday.
Ahmad said the state government had invested RM4.1 million in the three animated series, which were produced by Epict Eastern Pacific ICT, a government-owned subsidiary.

more here

Nak kata berbangga tu bangga la jugak sebab company ICT tu tmpt keje ibu..hehehehe...tp si Mad Said tu silap la....actually trained by experts from Philipine. hehehe pape jelah kan....asalkan kartun masuk tv.. pasni masuk rtm plak... pastu kalo ada rezeki lebih wat filem plak...wah...maju maju....!!!

November 19, 2008

Panduan Memilih Taska terbaik

Dapat info ni dari http://taska.wordpress.com/

Panduan Memilih Taska terbaik

January 18, 2008

Soalan

Saya seorang ibu muda yang sangat mementingkan soal pendidikan anak. Tidak dinafikan ibu bapa mahukan menjaga dan mengasuh anaknya sendiri. Dalam keadaan tertentu, tugas itu tidak dapat dilaksanakan sepenuhnya.

Masalah saya adalah untuk mencari penjaga atau taman asuhan, pusat jagaan atau kelas fardu ain yang baik untuk anak-anak. Saya berharap puan dapat membantu dalam hal ini.

Ibu Muda,

Tanah Merah, Kelantan

Jawapan:

Sebagai seorang yang menguruskan taska, tadika dan pusat jagaan harian kanak-kanak selama lebih 10 tahun, insya-Allah saya dapat membantu puan.

Ada beberapa tips dan kriteria pemilihan pusat jagaan kanak-kanak.

  • Mesti berdaftar
//Ibu dah tgk dah..mmg berdaftar pun...

Taska dan pusat jagaan mesti berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan tadika pula dengan Jabatan Pelajaran.

  • Berjumpa, bersemuka dan berbincang dengan pengusaha/penyelia.
Hasil perbincangan itu puan dapat melihat dan menilai sendiri bahawa dia mengetahui sedikit sebanyak mengenai tata cara, peraturan dan penjagaan anak-anak.

Pastikan dia itu seorang yang mesra, peramah dan penyayang. Daripada situ juga puan boleh menilai sama ada dia mempunyai pengalaman, terlatih, minat pada tugas dan ikhlas.
//Ibu dah berjumpa dan berpuas hati sebab cikgunya peramah jugak. dan bersedia nk menjaga Insyirah..

Jika dia suka kerja itu, maka anak anak kita akan gembira. Keikhlasan, pengalaman dan pendedahan latihan sangat penting.

  • Kebersihan.
Pastikan puan masuk ke dalam kelas dan melihat dapur. Pastikan ia dalam keadaan memuaskan.
//Ibu perhatikan nursery ni mmg bersih dan teratur
  • Bayaran Yuran.
Puan perlu bertanya dengan sejelas-jelasnya dan kalau memungkinkan boleh tawar menawar jika yurannya terlalu mahal. Buat perbandingan dengan pusat jagaan lain. Tanyakan juga bayaran lebih masa jika puan lambat mengambil anak.
//So far yuran mmg memuaskan hati...
  • Program.
Pastikan pusat itu mempunyai program tersusun supaya anak-anak mendapat pengisian mental, jiwa dan emosi sewajarnya.
//Ada program utk kanak2 pun..so takde la busan sgt kannn
  • Takaful.

Pastikan pusat itu mempunyai insurans takaful.
//Ada insurans utk kanak2 di nurseri ni

  • Kegiatan membabitkan ibu bapa.

Adakah mereka menggalakkan kegiatan seumpama?

  • Peraturan taska/tadika/pusat jagaan. Pastikan pusat jagaan mempunyai peraturan dan simpan satu salinannya.
  • Keceriaan.

Pastikan suasana riang dan ceria di sekitarannya. Suasana banyak faktor penggalak pengembangan minda anak-anak.
//Kegiatan bersama keluarga tah la..sebab weekend jer ibu n insyirah mesti nk blk KL jumpe abah..hehehe.. Tapi peraturan tu tetap ada la..

  • Fardu ain.

Ada tadika dan pusat jagaan menawarkan pembelajaran fardu aini. Bagaimanapun, puan perlu pastikan bagaimana mereka menekankan kegiatan amali mengambil wuduk dan solat.
//Utk insyirah belum ditekankan lagi...yelah, budak baru setahun jagung kan... tp hr tu ada la bunyi2 lagu nasyid n budak2 tu ada la nyanyi...

  • Bayaran balik.

Puan perlu bertanya mengenai bayaran yang telah dibayar jika bertukar fikiran sebelum habis sebulan anak dihantar ke situ. Bolehkah puan dapatkan sebahagian bayaran balik daripada yuran yang dibayar? Ramai ibu bapa tertipu dalam perkara ini.
//Tak pulak ibu tanya..tp mmg dah bgtau siap2 kat cikgu...insyirah ni probition 2 minggu, kalo dia ok, ibu teruskan...lgpun masuk hari tu stgh bulan, so mmg byr yuran taska pun stgh bulan laa... dgn kata lain cikgu pun ada consideration gak...

Bagi anak yang berumur empat tahun, mereka boleh dihantar ke taska, tadika atau pusat jagaan.

Saya lebih suka menghantar anak ke taska kerana konsep bermain sambil belajarnya yang lebih bebas dan sesuai pada tahap usia ini.

  • Senyum selalu. Banyak berdoa dan tawakal. Insya-Allah, semua masalah boleh diatasi.

Oleh : Rosnah Ahmad, pengurus dan pengusaha taska. dalam artikel
Panduan bagaimana memilih Taska terbaik, wanitajimceria

November 18, 2008

Dah mula selsema

Insyirah dah mula selsema start ptg semalam. Aduh...cuaknya ibu rasa. Kalo berterusan mcm ni, dlm suasana kat nurseri tu, risau ibu..huhu.. Abah pun dah mula risau. harap2 kalo insyirah makan vitamin ni, kurang skit la... and harap2 antibodi insyirah dah kuat utk melawan virus flu tu.. Dah la semalam susah nk tido, hidung sumbat... kesian anak ibu sorang. Opah n atuk plak dah balik ptg smlm, huhuhu...lg hiba ibu keseorangan di sini. Harap janganlah insyirah tak sihat berpanjangan... Khamis ni kita blk jumpe abah ye sayang... kuat yer sayang... ibu tak nak insyirah sakit2 lg..

semalam pas insyirah tido, ibu bangun tgh mlm mohon pada Yang Maha Esa utk memberi kesihatan yang baik pd sayang ibu ni... agar dijauhi perkara yang tidak diingini...dilindungi dari penyakit..dilindungi dr kejahatan... huhuhuhu... sedihnya... Baru kini ibu rasakan keseorangan dalam membesarkan insyirah...tapi ibu tahu, abah pun tetap sama2 risau keadaan insyirah. Abah pun byk kali call ibu utk tanya khabar insyirah. Abah lagi susah hati sebab insyirah tak de di dpn mata abah. Abah pun tak lena tido mlm td. Abah tetap bersama2 ibu, kuatkan semangat ibu utk menjaga insyirah... kata2 abah ibu sematkan dlm hati... Abah tak nak anaknya masuk hospital lagi. cukup la apa yg sudah kita tempuhi... hati abah tak senang kalo insyirah tak sihat. keje abah tak menjadi memikirkan insyirah... kesian abah jauh dgn kita... huhuhu...

Abah jgn risau ye..ibu akan jg insyirah baik2. ibu dah amikkan vitamin utk insyirah. kalo keadaan insyirah melarat, ibu akan bawak ke klinik. semoga Insyirah sembuh seperti biasa...

November 17, 2008

Insyirah dh masuk nurseri

Yesterday is first day Insyirah @ Nursery Khairina, Kemaman. First enter nursery tu, Insyirah dah peluk ibu kuat sgt...tp bila nmpk ramai rakan sebaya, mula la wat sessi ramah tamah... siap panggil sume budak kat situ "dikkkkkkk" .... ibu pun senang hati tgk dia senang hati mcm tu cuma sesekali dia jeling n bkepit dgn ibu. ibu tunggu gak pengusaha nursery tu dtg tp lmbt sgt. tgh dok tunggu2 tu, insyirah mmg tak nak berenggang langsung dgn ibu, tp dlm masa yg sama nak main dgn rakan sebaya. tgh dia leka main, ibu senyap2 kuar dr nursery tu..alhamdulillah insyirah continue main keta dgn cikgu2 kat situ. sampai ofis ibu call and ask cikgu keadaan insyirah, cikgu kata dia ok je main. tak nangis pun. siap blh puji lg insyirah sebab first day insyirah masuk nursery kat situ, tak nangis apa pun bila ibu dah takde di sisi. tak macam budak2 lain utk first time enter nursery.hehehe... anak ibu mmg baik, pandai, cerdik...mudah mesra.. hehehe...

tapi opah la kesian, huhuhu...masa antar insyirah tu, opah pun ikut sekali.. (mak babah ikut gi kemaman gak). Opah pun nangis sebab dah lama jaga insyirah... huhuhu.. ibu cuma cakap, positive thinking about her... doakan dia baik2 aje. insya Allah semuanya selamat.

ibu pilih nursery ni pun after buat perbandingan dgn nursery lain. ada nursery tu langsung tak nak jemput ibu masuk pun..cikgu pun buat endah tak endah je bila ibu btanya pasal nursery, tak welcome pun ... mentang2 la kite ni org luar kan... so my assume, this nursery is not good for my baby... not good for the first impression. so, ibu survey nursery lain n kebetulan near at my house, alhamdulillah...ok cikgu, tmpt pun bersih, safety ada...so ibu rasa puas hati. cikgu pun nmpk lembut, takde garang2....budak pun semua below 4 years old. Alhamdulillah...after discussed wif teacher, dia setuju amik insyirah start middle of Nov. Ibu pun dah terang skit2 yang insyirah ni ada sakit asma, so tak blh bg sebarang makanan sejuk2.. ais mmg pantang. so cikgu tu very understanding..hopefully she can take a good care for my daughter.... really hope...

November 13, 2008

Tak best rasanya

Hari ni nak balik...tp keadaan dh rasa tak best..huhuhu.... tulun... nak makan limau.. huhuuhu utk ilangkan mual ni... kalo tak susah la balik nt.

Salah ibu sebab smlm tak mkn ns... pagi td breakfast pun ala kadar.. kol 11.30 dh masuk angin, nk tgu kol 1 lmbt no rasanya... bila dah makan...uweeeeeeeeeeeeeeekkkkkkkkkkkkkk rasa mual plak.... huhuhuhu...

Hari khamis...waktu utk bersama keluarga

Hari ni sudah hari Khamis...best2...balik KL blh jmpe abah..insyirah...rindunya..........!!!! Nak nak dgr sore insyirah dok panggil ma...ma... je tiap kali call...tp hr tu, mcm tdengar dia panggil buuu..tp tah la...kot silap dgr... sebab Insyirah ni mmg susah sgt nk panggil ibu... abah jugak yg lancar sebutannya... jeles ibu tau!! hehehe..takpe la...anak ibu ni kan manja dgn abahnya...

eiii...tak sabar nk peluk cium insyirah...

November 12, 2008

Nasi lemak kerang RM1.20 @ Kemaman

Sejak2 dok kat kemaman nih, belanja makan mmg agak mahal.. huhuhu makan pagi kalo kat KL nasi lemak kosong RM1 blh gak wat kenyang smpi tghr...tak pun smpi kol 3 ke... tapi kalo nasi lemak kat kemaman ni... RM1.20 (seperti gmbr di bwh ni) kol 12 sure lapar dah... biasanya ibu mkn nasi lemak ikan tongkol...tp pagi td nmpk ns lemak kerang...excited nk mkn kerang...rupa2nya...aduh...tgk sndri gmbr ke-2 tuh..

Patah hatiku....bila tgk2 hanya ada 2 ketul je kerang tu...huhuhuhu... knpa la sedemikian rupa....aduh... cekik darah betul walhal dah dok kat tepi laut dah...semua seafood mahal2 kat sini... arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh .... rindu KL...!!!!!!!!!!!!!

Mujur la ofismate ibu si Liza tu ada bwk nasi lemak yg mak dia masak...dap la jugak...terus mati selera nk mkn ns lemak yg kekononnya ada kerang tu.....

Beginilah cara hidup di kemaman...serba serbi mahal... Kelmarin beli nasi dgn ayam masak halia... ns putih sj RM1.50....huhuhu... mahalnya nasi kat sini kann..walhal harga beras dh turun.. patut la org kemaman ni kaya2 belaka......

November 9, 2008

Rindu datang lagi

Hari ni ibu dah kembali ke Kemaman Office. Tinggalkan abah di Rawang, Insyirah di Kuala kangsar ... huhuhu... Insya Allah, kalo takde aral, minggu depan Opah n Atuk nk melawat ibu di sini... dan semestinya Insyirah ikut...ye ye...!!!

Mlm sampai di Kl, Insyirah peluk ibu kuat sgt...cium pipi ibu...seolah2 tak nk lepas lagi... tak nk ditinggalkan lagi.. aduhai... sayang ibu.. ibu pun kalo blh tak nak tinggalkan tp ibu terpaksa.. ibu ikhtiarkan utk bawak insyirah ke sini.. Insya Allah.. Semoga Allah permudahkan urusan kita..

Jumaat pagi takde aktiviti lain selain membasuh baju2 abah, baju2 ibu... kesian abah, disebabkan tak de sesapa kat umah selalu balik keje lmbt kol 9, 10... bila dah balik umah, kain baju abah pun tak sempat nk basuh... tp rumah kemas je...bagus abah nih...penat2 pun mesti nk pastikan rumah kemas dan teratur. Cuma bab susunkan barang yg masih dlm kotak tu tak selesai lagi..selagi takde kabinet seperti yg diidamkan ibu, selagi tu barang pun tak berkemas lagi.. tp mana yg patut tu dh disimpan la. Hurmmm...penat sgt... sebelum memasak ibu tidokan insyirah, pastu bertungkus lumus memasak...tak makan pun...terus tido sebab penat sgt. huhuhu... tu pun mujur opah n atuk ada, blh gak tlg2 ibu mana yg patut... mlm takde aktiviti sgt melainkan tgk anugerah skrin with my family... ni lah masa nk bersama famili kan...

sabtu plak takde aktiviti sgt melainkan abah sambung tugas utk kemas bilik ke-2... biar nmpk tersusun and ada ruang skit la... ibu melayan insyirah je la tak larat dh nk masak sebab penat sgt... di samping muntah2 yg kerap plak... opah masak mee kari ibu makan 2 pinggan...dap woooo!!! pas makan terus berehat dan meluangkan masa dgn insyirah dan abah... ye lah, nnt kan dh nk balik kemaman...huhuhu. masa ni syahdu sgt bila opah kata, baik benti keje je... kesian insyirah dan abah... mmg kalo diikutkan ibu nak benti keje, tp wat masa ni ibu tak dpt melaksanakan lagi..atas sebab2 yg kukuh... jadi, abah pun tak keberatan, ibu hanya akan menghitung hari utk mhabiskan sisa kerja di sini... abah pun kesian kat ibu... penat berulang katanya, dah la pregnant... tp takpe abah... ibu kuatkan semangat utk mengharung semua ini...
huhuhu...

1. ragam insyirah skg ni biasalah, bila dh lama tak jumpe ibu...tak nk berjauhan langsung dgn ibu... sampaikan nk pegi toilet pun dia follow...siap ketuk2 pintu toilet tu... nangis2 nk masuk gak... aduh anakku...dah risau ditinggalkan... huhuhu.. pastu kalo bjalan pun asyik nk dgn ibu jer.. atuk ngn opah pun dh tak nak..

2. skg insyirah dh byk minum susu... tp bila tanya nk nenen tak...dia pantas aje menggelengkan kepalanya...huhuuhu... (dlm hati ni rasa menyesal tak sudah sebab mkn petai hari tu sebab start hr tu dia terus tak nak nenen lg...)

3. sgt suka mkn sup skg ni....dlu tak kisah pun asalkan suap je ns... tp skg ni kalo takde sup tak nk makan... amboi....syg ibu jgn la byk susahkan opah ye...kesian opah nk melayan...

4. pantang nmpk org bdiri kat peti ais....mesti cepat2 dtg nk intai barang dlm tu.... pastu nk cari coklat yg sememangnya dijauhkan dr dia.... tunggu la skit masa lg syg baru blh mkn coklat tu yer... syg gigi insyirah tu...

k la syg...byk citer pasal insyirah ni yg membuatkan ibu rindu....huhuhuhu....tgk video hari2 la ibu...arghhhhh windunya ibu...............

November 6, 2008

Jom balik hr ni..yea yea

Hari ni dah hari khamis pun. Bangun pagi tadi, terus pack brg yg nk dibawa blk sebab pas office hour terus bergerak balik ke KL.. Minggu ni ibu tumpang Nora sebab yg lain tak bwk keta. Nk tumpang keta man...segan la pulak...kalo ramai tak per.. kalo berdua tu isk.... abah marah kang.... yg penting konvoi... hehehe... Insyirah pun nk dtg KL hr ni dgn opah n atuk. Bestnya... nk jumpa famili....isk...tak de mood nk keje.

Hari ni plak ada Breakfast Assembly with CEO kat KSB Hall. mujur disediakan makan skali.. kalo tak mmg lapo la...maunya muntah2 angin sebab lambat diisi... hehehe... Pastu balik dr abis assembly terus sakit kepala menerjah...aduhhhh tak bestnya. Dah la nk berjalan jauh, kepala plak sakit.... mau tido je sepanjang jln nnt. Camno nih... keta dah la penuh kali ni... hehehe...

Erm... semalam ibu ada la jumpe "someone" yg blh jaga anak... tp bila ibu fikir2kan, mcm tak sesuai je sebab "someone" tu agak kurang menyenangkan hati ibu... my instinct say no to her... better i follow instinct kan.... kot la nnt jadi papehal yg tak best. ermmmm... mana la nk cari babysitter kat area Kemaman ni.. sudahnya minggu ni tak dpt la nk bwk Insyirah lg.. huhuhu... berkorban lg la....

November 5, 2008

Esok nk balik..yea yea...!!

Tak sabarnya ibu nk blk esok blh jmpe abah, Insyirah, Opah and atuk... Rasa mcm zaman belajor dlu2 plak..tunggu hari minggu baru dpt bersama famili... eeiii...bestnya!!!

Mlm tadi ibu tido kat umah sorg2 jer sebab org lain dok apartment Awana lg. Malas ibu nk blk apartment sebab kena naik tangga 3 tingkat tu...huhu..semput tau... ibu skg ni dh la cepat penat. tp Alhamdulillah mual2 tu dh kurang...cuma pagi2 je la...terasa skit loya tu... kalo lambat isi perut ni dgn makanan, mau muntah angin lg...penat lor... tak suke! hehehe..tp dh normal itu kan...terima je la...

Smlm tepon Insyirah lg..terjerit2 jer dia...eiiii.... Rindu sangatttttttt la kat si kecik tu. opah pun kerap la antar msg inform dia tgh wat apa...main apa..eiii..tak sabar nk balik peluk cium dia esok.

semoga perjalanan kita berjalan dgn lancar tanpa sebarang malapetaka...amin....

November 4, 2008

Amat rindu...

Arghhh... lambatnya masa berlalu.. Hari ni baru hari selasa (4 Nov 2008), 3 hari bekerja di Kemaman ni..tapi rasa mcm dah hari Rabu jer... tak sabo nk blk Khamis ni. Ibu dah cuba cari2 umah utk disewa.. Insya Allah kalo jumpe ibu nak bawak Insyirah kat sini. Bawak Opah n Atuk sekali la utk temankan kita ye sayang.... Aduh... rindu bangat kat Insyirah... huhuhuh... Mlm2 mesti tido awal supaya tak teringat sgt kat cayang ibu ni... tp nk tido tu la yg meleleh air mata ibu ni sebab teringat kat Insyirah... tak dpt nk peluk cayang ibu... huhuhu... semalam call bukan main lagi hepinya dia dok sama ngn opah... jelesnya ibu..

Ya Allah, Engkau kuatkan dan tabahkanlah hati ku menanggung kerinduan terhadap anakku.. Kuatkan hatiku utk menanggung ujian Mu, Ya Allah... Rahmatilah suamiku, kedua ibu bapa ku, dan anakku...walau di mana sj berada....

huhuhu...cedih sgt ni.... nak balikkkkkkkkkkkkkkkkk.....

November 2, 2008

Pengorbanan

Inilah yg ibu perlu lakukan... meninggalkan Insyirah buat sementara di Kuala Kangsar dgn opah. abah juga terpaksa berkorban kerana berjauhan dgn insyirah dan ibu yg hanya bersifat sementara..Insya Allah...ianya hanya sementara... Mudah2an ibu dan abah diberi peluang utk bersama2 mengajar dan membesarkan anak ibu sayang. Insyirah kena sihat dan sentiasa ceria supaya tidak terlalu ingat dan rindu pada ibu ye...Ibu pun sentiasa ingat dan rindu pada Insyirah... ibu harap Insyirah tak demam dan tak sakit2 lg... huhuhuhu...

Sedihnya bila ingat blk wajah Insyirah waktu ibu tinggalkan dgn opah... di waktu Insyirah nk ikut opah masuk kereta sambil pandang ibu dgn wajah yg kosong...huhuhuhu..ibu tau insyirah mesti tanya ibu kenapa tak masuk sekali sedangkan ibu jugak dah bersiap.... Hakikatnya perjalanan kita berbeza... ibu ke pantai timur yg dihantar oleh abah, dan sayang ibu ikut opah pulang ke kampung... sedih dan hiba sgt hati ibu melihat wajah insyirah masa tu.... bila ibu masuk ke dalam keta, rupanya abah dh nangis dlu dari ibu... tak sanggup katanya nk tgk Insyirah lama2 yg mengharapkan kami ikut bersama dia... ahhhhhh...sedihnya ibu hanya Allah yg tahu... sepanjang perjalanan, mmg banjir jer laa... tp bila ibu called insyirah, terdengar suara dan jeritan kegembiraan insyirah bersama cousins insyirah. Alhamdulillah...insyirah ok... ibu sentiasa doakan insyirah baik2 aje.. hepi di samping orang yang menyayangimu....

Sentiasa merindui keletahmu, senyumanmu, keceriaanmu, manjamu, rajukmu...

Pandai godek2 lappy dah skg ni...

Khusyuknya sayang ibu ni ngadap lappynya...

October 31, 2008

Sedihnya....pilunya....sebaknya....

Hari ini 31 october last day @ Ampang Office... tak tau nk meluahkan apa tp ibu terlalu sedih, tertekan... sebak...pilu.... sebab akan meninggalkan keluarga di sini.. Kadang2 ibu rasa mcm selfish sebab pentingkan kerjaya dari keluarga...tp hakikatnya hanya ibu yg tau.... bukan niat nk membelakangkan keluarga terutama abah dan Insyirah... i have to do this at this moment...maybe after this i'll concentrate more to my family when i get what i want.... i wish it's not be too long... maybe a few months.... not a year...i promise!!!

tak blh tahannn...nnt ibu continue..................................

0000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000

October 29, 2008

Jom update...!

Byk betul menda nak kena update...byk citer nk diluahkan kat sini...huhuhuhuhu..suka dan duka semua ada...

1. Alhamdulillah setelah berhempas pulas pegi balik utk tgk keadaan rumah yg sedang dlm renovation tu, akhirnya urusan pindah pun selesai...Sabtu pagi tu dah siap packing sume, pindah barang2 dlm tghri....ibu n insyirah n adik2 ipar tunggu kat bkt beruntung je sebab abah tak kasik angkat menda2 berat...lgpun insyirah ni alah pada habuk... so pegi sana awal konon nak basuh rumah...tp tgk2 pekerja2 kontrak tu dh basuhkan rumah kitorg skali...sebagai denda sebab lambat siapkan rumah kitorg pd masa yg ditetapkan... tu pun tingkap masih belum pasang sepenuhnya...gril tak ada lagi...awning pun tak gantung lagi... arghhhh janji rumah dah blh masuk. Ahadnya diorg dtg utk settlekan keje like touch up skit wall yg dh comot2 dek simen la...tapak tgn la....whatever la yg mencacatkan wall tu... siap diorg nk offer utk catkan umah tu tp kitorg tak decide nk kaler apa..lg pun brg pun dh masuk...so nnt lg crowded n ibu pulak tak tahan bau tu....(nk beli cat tak de bau mcm mahalllsss plak...) tp kitorg dh decide nk amik cat yg blh lap kekotoran tu...RM tu blh tahan la skit...tp memandangkan anakanda ku yg sorg ni dh meluaskan sayap kekreativitiannya tu...so amik je la kannn...senang ibu nnt....

2. Disebalik isu perpindahan tu...huhuhu ada plak kisah sedih...uwaaaaaaaaaaaaaaa!! ibu nangis dlu sebab bila teringat pasal ni mesti bergenang air mata ibu...huhuhu...Handphone hadiah drpd abah last year dah ilang...berserta no kesayangan ku...tp moga2 no tu ibu blh dpt semula hari ni...so wat sementara ni, pakai la hp cokia pun....janji blh call n sms....sedihnya ilang hp tu...suspek org amik je....sebab seingat ibu last ibu pegang hp tu pukul 6.30...tu pun dok elok atas peti ais...(konon tak nak bg org nmpk la...supaya tak diambil org)...tp dalam kita beringat tu, kita terlepas pandang jugak akhirnya.... nk kata salah tempat, dh abis selongkar sume tmpt dah... mmg tak jumpa...huhuhuhu...

3. Berkisar pasal perpindahan jugak...hurmmm barang2 di ofis ibu sume dah angkut...tinggal laptop n 'orang'nya lagi yg tak dibawa lg... dah sebok kita nk pindah rumah...lg pun dh kata efektif date 1st nov kannn..so dtg je la sabtu ni....bior le org lain dok sibuk2 tanya...janji ikut memo la...bukan senang nk pindah dok berjauhan dgn keluarga...erkkk camne la keadaan ibu yg akan kembali "bujang sementara" nnt...

4. Alhamdulillah....khabar yg gembira.... ibu telah disahkan mengandung kali ke-2 dan sekarang kandungan ibu berusia 10 minggu... due date insya Allah end of May 2009. alahan kali ini agak mencabar jiwa raga ibu sebab bermula pada minggu ke 4 lagi ibu dpat merasakan agak lain macam... dengan sakit kepala yg betul2 rasa nk pecahkan kepala sgt2...alhamdulillah, skg sakit kepala dah kurang. loya mmg terasa yg amat sebab time tu dh puasa ramadhan...so, mulut mmg payau je la..rasa nk telan kopi pahit la..rasa nk makan menda masam2 la...ishhh...byk menda yg tak kena. skg ni alah pada bau minyak...so, di rumah mmg tak memasak langsung sebab tak tahan bau minyak..tp makan alhamdulillah...ok jerrrrrrrrrrrr.... cuma baru2 ni kerap muntah selepas mkn...huhuhu...tak tahan ibu kalo asyik muntah...tak suke....!!! Insyirah pulak sejak akhir2 ni kerap plak sebut "dikkkkk" setiap kali nmpk baby or iklan baby...

5. Citer pasal insyirah ni byk nk kena citer...Almaklum la...budak dah setahun 3 bln kan... pandai sungguh meniru org skg ni...

5.1 kalo dgr abah n ibu bersembang...dia pun sibuk la...nk sembang tapi dlm version jerman la kann...siap tunjuk2 tgn kalo kita tgh tunjuk, dia pun sibuk...tah apa dia tunjukkan pun tak tau...

5.2 agak susah nk bagi makan skg ni sebab setiap kali nk makan dia nk suap sndr...dan dok atas kusi dia tu jugak...pantang nmpk ada org kat meja makan...dgn pantasnya dia lari n cakap... naaaakkkkk...!!! apa pun menda atas meja...or bunyi org bukak plastik ke...dia mesti naaaakkkkkk!!! tak kira apa pun...sampaikan hari tu merajuk sebab ibu bukak plastik sabun...itu pun dia jerit naaaaakkkkk!!! hanya mama nor (babysitter insyirah) je yg pandai bg makan...sebab setiap kali amik dr umah mama mesti rasa berat...hehehe byk mkn mama kata..

5.3 wat pertama kali terjatuh katil hari sabtu malam...sebab abah tido kat luar...dia tak diapit... huhuhu..menjerit ibu mlm tu dgr dia jatuh... pastu mlm td, terjatuh dlm keta sebab dia tak dok diam...ibu tak sempat nk uboh dia dlm car seat...(car seat pun tak setup lg dlm keta)...mujur la tak cedera teruk sgt...

5.4 batuk n selsema tak ilang lagi...tp alhamdulillah tak de lelah...tp risau bila dia skg ni suke berlari even dlm umah pun dia mesti nk berlari....kdg2 tu dgr dia termengah2...risau ibu... huhuhu...

5.5 word "ibu" masih tak dapat sebut perfectly sebab bila ajar dia sebut "ibu" dia akan buuuuuuuuuuuuuuuuu sembur2 kan air luir...huhuhu.. so kalo dia nak panggil dia akan panggil maamamamamama...

5.6 kalo nmpk ibu khusyuk tgk tv, dia otomatik akan dtg n diri atas riba...pastu cium muka abih la...kena air liur...air idung...sume disapukan muka ibu... mmg nak perhatian betullah...

5.7 pantang nmpk playground...mesti dia wat aksi terkejut...."haaaaa...!!!" n tunjuk nk pegi ke situ..tp disebabkan malas nk ikut sgt rentak dia...sesekali blh la nak....

5.8 pantang nmpk sate....semalam mkn sate smpi 3 cucuk!!!! iskk...tak caya anak ibu dh pandai mkn sate.... nk makan nasik punya la seksa...smpi kena berkejor...

5.9 keletah insyirah yg agak lasak skg ni membuatkan dia kerap terjatuh...pastu bila sakit soh ibu tiup tmpt sakit tu...tp yg selalu dia tunjuk kat tapak tgn la..so kalo lutut jatuh dlu pun dia mesti tunjukkan tapak tangan dia....sakitt....sambil wat memek muka soh tiupkan.... wat "puh kanan puh kiri" ok la tu.....berlari blk....

iskkk...mmg suka n geram kadang2 tgk keletah dia ni...tp insyirah makin membesar...takkan dia nk dok diam je kan....kalo dok diam...lg la ibu risau....pehal plak anak ibu ni...tp dlm keletah dia yg agak agresif tu....yg blh buatkan org ilang sabar....kalo org lain mcm mana agaknya yer... ibu harap takde la org yg akan geram or marah dgn insyirah...dah namanya budak baru setahun jagung...mmg la byk ragam kan.... bukan tau menilai mana yg baik or buruk. apa yg dia tau dia nk cuba semua menda... itu ini semua dia nk usik... dia nk explore... asalkan kita as a parents kena la awasi gerak langkah dia ....

semoga Nur Iffah Insyirah dilindungi Allah walau di mana sahaja berada...dan dlm keadaan sihat walafiat

p/s: nnt nk upload gmbr umah baru...tak bwk kamera today...huhuhuh...

October 15, 2008

Free Handbag Contest!!!

Handbag Planet...
saja nak suka2..mana la tau kot nasib kan.. try la klik sini.

First time kena tag

hehe...buat pertama kalinya ibu kena tag by Zety Zin... thanks yea..! tak tau nak jwb secara jujur atau tak...tp yg pasti mmg jwb secara spontan sebab dlm fikiran ni terlalu byk menda dipikirkan..nnt ibu citerkan la....after ibu jwab tag ni dlu ye...lama tul baru nk bjawab...hehehe...

1. The age you’ll be on your next birthday:
dah mula masuk 30 an...huhu...cepatnya rasa

2. Place you want to travel to:
byk tmpt nk gi...tapi elok dimulakan dgn yg dekat dlu..lgpun financial tak mencukupi lagi nk g jauh2 kannn... takat yg berangan nk pegi...pulau2 di Terengganu dan Sabah... teringin nak abiskan pendakian Gunung Kinabalu yg sekerat jln dlu akibat ribut waktu kat atas Gunung tu...(larat ke lagi diusia yg semakin meningkat nih..) nak pegi Bali jugak...tah..kenapa rasa mcm cantik tertarik plak kat situ...(tgk gmbr org je pun)

3. Your favorite place:
di rumah sendiri...dlm bilik sendiri...atas sofa sendiri...selesa sangat di tmpt sendiri...

4. Your favorite food:
Tomyam cooked by abah... sedapppnyaaa!!!!

5. Your favorite pet:
Of course i like cat very much...tp tak leh nk main sgt sebab insyirah ada asma...huhuu..

6. Favorite color combination:
coklat..

7. Favorite piece of clothing:
asalkan sedap dipakai

8. Your all time favorite song:
My All - Mariah Carey....mmg tak jemu mendengar

9. Favorite TV show:
CSI, Grey's Anatomy, Desperate Housewife, 24,

10. First name of your significant other/crush:
teeeettttt

tak larat la nk jawab.....sebab tetiba rasa penat sgt...nnt update leh tak...i feel very uncomfortable right now...isk...sebab itu kahhh...mgkin harus segera buat confirmation nih

October 8, 2008

Raya 2008

Baru masuk ofis hr ni...cuti forward sebab kematian nenek tersayang. Hari ni pun ikutkan hati tak nak g keje...tp kenangkan broadband tak leh pakai lg...datang je la..banyak gak dpt email hari ni..pasal keje la kan...

Raya thn ni di Besut, tp sebelum gi besut, kami sekeluarga balik ke Perak nak jenguk opah (moyang insyirah) yg sakit di Hospital Ipoh. huhu..cedihnya...raya ke-6, opah dah pegi selamanya.....huhuhu...Ya Allah..cucurilah rahmat ke atas roh Saarah binti Mad Salleh...semoga rohnya di kalangan org2 yg solihin....aminnnnnn

Raya di Besut pun terasa hambar juga..sebabnya ibu asyik rasa tak best je badan ni. sakit kepala manjang..pastu letih n nk tido jer..alamatnya, 2 hari sebelum raya tu mmg ibu tido n berehat je la kejenya. lg pun kat besut tak buat kuih dah time nk raya..just buat lemang, rendang n ketupat je. Beraya pun kureng skit thn ni..agaknya mood takde sebab kenangkan opah yg sedang sakit time tu.

Balik ke Kuala Kangsar raya ke-3. singgah kejap kat umah pastu terus g ipoh tgk opah... thn ni mak beraya di hospital la temankan opah..kesian opah..dah tak lalu nk wat ape dah..tp still blh nmpk org dan kalo sebut nama, dia still kenal lg..(tak mau la citer dah pasal org dah xde)... huhuhu..pastu terus blk kg kat batu gajah amik opah sana plak bwk blk kuala...raya seterusnya bergerak ke rumah sedara dekat je...tu pun tak best sebab pegi2 je takde org kat umah...sume g spital tgk opah....opah yg layak menerima tetamu di hari raya ni... takat g umah dekat2 je la... ni pun cam takde mood je nk citer sebab tingat lg kat arwah...huhuhu..

Insyirah plak byk sgt cedera di hari raya ni.. semalam, mulutnya luka lg selepas kali ke-2 di besut akibat larian jarak dekat sehingga tersembam mukanya. so semalam mulutnya mmg bdarah byk giler...bukan skit2 pnya darah...bila ibu tgk, aduh..besarnya terkoyak mulut insyirah..kesian sgt..tp mujur dia senang nk letak ubat. bila tanya mana sakit...dia tunjuk tangan dia yg sakit...agaknya terasa jugak la tu kt tangan dia tu. tulah, berlari tak ingat dunia....nk cepat aje..dah la selsema...isk..asal balik kg je mesti berhingus hidung dia..harap2 jgn la lelah plak. dalam berhingus tu, sempat lg abah and paklang bawak insyirah mandi sungai kat umah opah kat manong tu..sakan la anak dara ku itu kalo jumpe sungai sampai tak mau naik...tp sebabkan dia pun tak bpe sihat hidungnya tu, ibu tak akan mengalah pd kehendak mu syang.....len kali bila dah ok ibu bwk yer...

so, kesimpulannya, raya kali ni mmg tak terasa meriah..hambar tp sederhana....insya Allah semoga di Syawal thn dpn kita jmpe lagi...di samping orang baru...kot..

Suka betul dapat makan lemang for the first time...Alhamdulillah tak demam..tahan plak badan Insyirah ni...

Asyik nak memerap dgn ibu je raya thn ni...penat wooo

Masa beraya di taman permainan kuala kangsar...

Gi umah sedara tp orang takde kat umah plak...melaram je la nak ooii

September 26, 2008

Salam Aidilfitri

Kepada semua rakan seperjuangan tak kira tempat keje, blogs, skul, kolej, etc...

September 25, 2008

Pasal Si kecik

Dah lama tak citer pasal si kecik insyirah ni kan.. skg ni dia dah makin berkembang otaknya. ajar itu terus dia ingt..antara pengajaran yg dia dh blh faham:

1. Org sebut shuuuuu (ekcelisuruh shuu dlm toilet utk buang air) tp insyirah ni shuuuu dia diam..terus buat sign shuuuu kat mulut dia (letak jari kat mulut tuu)

2. pantang dgr bunyi plastik cth nya...nk bukak plastik mknn ke...(mmg pantang) atau plastik shopping ke..dia meluru laju jer..

3. pantang dgr iklan ribena...sanggup kuar dr toilet utk tgk iklan tu..sambil terlompat2

4. pantang dgr org mengaji @ tadarus Al-Quran...mesti amik bantal + titing (puting kesayang) baring sambil tgk tv..

5 Blk dr umah mama nor (babysitter) terus meluru nk bukak tv pastu g dapur kat peti ais...(mcm ibu buat je) takpun g cr abah...sambil mulut bising...bah....abah.....abah....

6. Kalo dah yak..(kita ajar poo poo tp mama ajar yak...keliru budak ni) mesti angkat baju nk bukak baju n seluar...sambil tunjuk peyott

7. pantang dgr moto abah (time abah blk tak kira dr mana pun) mesti ckp... "haaaa....abah.....haaaaa!!!!" dgr mulut ternganganya...meluru ke pintu utk standby

8. kalo ckp, "opah mana?" terus amik hp n tunjuk kat kite...(dah biasa ckp dgn opah dlm hp tu...)

9. dah blh faham org ckp skit2 tp dia tak pandai nk menyuarakan....soh letak botol kt meja ok dia letak...soh letak baju dlm bakul, ok je...soh amik remote pun faham dah...tp lmbt skit nk bercakap.

10. dah boleh la tunjuk anggota badan skit2 tp ikut mood...sebab dia lebih suka tunjuk anggota badan ibunya..huhuhu...

11. bila ckp baby mana....terus selak baju ibu...erk....cari apakah itu anakku....(gara2 abah selalu ckp ada baby dlm perut ibu sebab tak nak bg dia naik atas badan sokmo...)

byk lg nk citer pasal dia ni....tp dh nk blk la...shutdown laptop...!!

Bestnya...

saje je nk sedapkan badan yg kepenatan...td abah call katanya dia belikan baju raya utk ibu. sebab semalam ibu frust tak dpt beli baju raya. amboiii..mentang2 dpt mc 2 hr ye abah..shopping sakan. utk abah beli baju kemeja 2 helai. isk..tak sabar nk blk..

Penat dan letih

Semenjak dua menjak ni ibu asyik penat jer.. masak mmg dah malas dah.. hari selasa tu pun bukak posa buat bihun goreng dgn cucur udang je. tp ada citer tak best la hr tu...abah jatuh motor on da way back from rawang. mujur la tak de teruk sgt...(teruk la jugak sebenarnya tgk calar balar kat badannya)..huhuhu. abah kata abah mengantuk tah masa bila terlelap sedar dh bgolek atas jln raya. pastu mujur dia bangun cepat sebab tetiba teringat anak isteri...huhhuhu...mujur la tak de kereta kat belakang abah time tu. mmg bersyukur sgt...Alhamdulillah... so abah dpt MC 2 hr dr doctor.

Hari ni pun abah rasa lenguh2 dan sakit2 bdn lagi. ibu nk cuti gak tp cuti ibu dah nk abis...huhu dah amik cuti raya dah.. kesian abah..tp abah kuat. masa tgk bdn abah calar tu, ibu yg nangis...abah kan kuat...ok je..ibu bersihkan badan abah, ibu yg jerit..abah cool je...sampaikan ibu yg tanya, abah tak sakit ke...abah diam je...sedihnya..ibu tau abah mesti sakit tp dia tak nk tunjuk sebab ibu yg nangis beria dah...dlu masa ibu sakit nk bsalin pun mcm tu jugak..isk...sabarlah sayang..ini peringatan utk kita..Alhamdulillah tak teruk sgt. tp motor teruk la jugak...kena 5,6 ratus gak...aduh...dah la nk raya ni..mujur abah dpt bonus dah. takpe la asalkan abah naik motor yg elok skit..

Semalam abah ajak mkn kat luar. sebab tak de mood nk masak. Abah larat lagi nk bjalan..hehe.tp dpt mc 2 hari..shuuu...jgn bgtau boss abah ye...hehehe.. semalam bukak posa kat Johnny's Restaurant. tp disebabkan full, kitorg g semayang maghrib dlu pas bebuka dgn air laici kang yg dah nak basi...isk..takpe la..sabar.... makan kat johnny's mmg best sgt. tp Insyirah plak tak mo makan...main je keje nya. dah la menjerit2..isk...mcm mane nk bagi anakku ini makan.. mybe dia kenyang sebab dh makan kat umah mama td.

pas makan, beli baju raya plak. abah ngn insyirah dpt dah sedondon...ibu je tak dpt lagi. dh ada yg bkenan tp baju tu jarang...as usual...abah tak bagi la..melainkan kalo dh jmpe baju kat dlm tu yg sama kaler dgn baju tu..masalahnya baju kat dlm tu yg kalernya serupa itu baju kurung mmg susah mau cari...huhuhu...alamatnya terkubur jap impian tu..g survey kat ampang point or giant hari ni laa.. hopefully ada la..blh la sedondon baju tu satu family raya nnt.

Bihun goreng b**** jer... disebabkan kemalasan melanda...Teringin nk makan cucur udang..walhal beli lg sonang...tp kat "luar" tu byk rasa sodium bikarbonat je..
"Kuih Dakap" - sedap kuih ni..dalam pulut tu ada pisang. Abah kata kuih ni mmg famous kat kelate nu... ptg ni nak gi cr kuih ni lg...
Dah lama dah wat seafood goreng tepung ni..baru dpt kamera utk upload gmbr. Dibuat khas oleh abah bucukk..hehehe mana tak bucuk..berpoluh dia menggorengnya..tapi mmg sedap aaa

September 22, 2008

Kemalasan melanda

Sejak akhir2 ni ibu asyik kemalasan je nk masak. kenapa ye..masa baru2 puasa bukan main lg semangat nk masak. skang ni blk umah mesti penat sgt. pastu xtau nk masak apa. last week byk mkn kat luar pun.. hari selasa g makan kat The Chicken Rice Shop dgn abah and insyirah. tak abis pun makan..first time bawak insyirah makan kat luar selepas dia dh bjalan ni..mmg agak huru hara la dek mulutnya yg tak henti2 pot pet pot pet.. Rabu plak makan kat Riverside PWTC dgn ofismate ibu. makanannya tak memuaskan hati sgt..tp ok la..ibu jumpe rojak buah..best betul dpt mkn rojak time posa2 ni...hehe. Siap jumpe asam kelubi lagi..erkkk...mkn asam...??? no komen bout that..hehe

Pastu Sabtu baru ni makan kat Rasa Thai Subang parade. belanja kakak n family, ucu and wan. ok la tu...4 beradik mkn. kalo tak diorg plan nk bukak posa kat umah..tp disebabkan ibu tak tau nk masak special apa..so, kat luar pun ok...sambil shopping2..

bab shopping ni mmg tak puas hati betul la..setiap kali shopping mesti baju insyirah yg dibeli. kata je dah cukup baju dia..tp bila nmpk baju baby yg comel2 tu grab la satu... baju ibu n abah jugak tak terbeli...tah...takde keinginan lagi kot. ibu baru beli beg and wallet je. kasut pun nk try usya kat carlo rino ampang point tp...bila ye mau pegi..lunch hour dipendekkan..so tak best plak nk shopping. huhuhu..nak nak posa ni g jln..perghhhh...penat tau.

pasal insyirah plak, skg ni mulutnya mmg la teramat bising..bila kita ckp "insyirah ni pot pet pot pet..." dia pun balas blk " pat pet pat pet.." skg ni kalo dh tau silap dia, dia akan mendiamkan diri sambil menunjukkan jari nk ckp "haaa...haaa...xtau sape buat....." tp dia tak reti nk ckp lg...tunjuk dgn jari je la.. bab makan mmg pantang nmpk makanan...especially tembikai...fuhhh kan main lagi kena sorok..tp dia nmpk gak..nak jugak2. last2 abah suapkan sikit...pastu esoknya dh start batuk2...haaa..tu yg ibu tak nk bagi..kalo tahan takpe..ni mmg tak tahan..kena bg mkn vitamin. mkn vitamin pun patut sebiji sehari..tp berkali2 mintak nk mkn lg...amboi...mmg pantang nmpk mknn...tak padan dgn badannya yg kecik tu.. cuma satu je, dia cepat boring kalo makan menda yg sama...so, hari2 tak blh mkn nasi...kena selang sehari..or tghr nasi mlm menda lain selain nasi...anak sapa la nih...!!!

September 14, 2008

Cubaan pertama

Kalau diikutkan banyak perkara yang kita lakukan seharian adalah cubaan pertama kita. tak semestinya tugas yg biasa kita lakukan adalah perfect dan bagus. tetapi diakui...apabila kita kerap melakukannya, kita akan jadikan ia sesempurna yang blh. cerita pasal cubaan pertama, ada beberapa perkara yang ibu lakukan buat pertama kali selepas berkahwin dan mendapat insyirah ni..

1. Memasak nasi beriani yang dah lama ibu ingin lakukan.Nasi Beriani terlebih rempah...hehehe
Gulai Ayam Beriani - rempah paket jer..Ayam masak merah
Jelatah @ acar timun

Ibu berjaya memasak nasi beriani ayam dan hasilnya...ermm..okey la..tak la seperti nasi yg mkn kat restoran tu kan..tp ada rasa laa..cuma warnanya agak gelap dan rempah nasi terlebih skit..(abah komen jer..tp blh jer makan...hahahaha). lauknya ibu buat 2 jenis sebab abah nk ayam masak merah..so ibu buatkan ayam masak merah n gulai ayam dan juga jelatah or acar... utk desert ibu buat jelly banana je..tu pun insyirah ambik kotak jelly tu..tak masa bila ibu pun tak sedar bila dia capai..

2. Memasak gulai lemak pucuk ubi ikan masin
wahhhh...first time gak wat gulai lemak ni...almaklum la..ibu mmg "lemah" skit masak gulai lemak ni..tu pun tercair kuahnya..kononnya tak nak berlemak sgt la tu...kalo org tua mkn sure fail...tak sempat nk snap gmbr sebab mmg siap complete masak time dah azan maghrib..

3. Buat biskut raya...huahuahuaahuaaaa

Biskut Coklat Cip Rangup

Insyirah tido awal kol 9 dah ajak landing...tak sempat tunggu abah balik terawih...ibu pun sibuk kuar kan segala macam perkara utk buat biskut raya. pertama kalinya ibu buat biskut coklat chip rangup resepi mamafami..memang superbbb..best tul biskut ni.. abah rasa pun okey katanya. blh wat bisnes thn dpn..hahahahaaa. tapi ada la ibu tukar skit bhnnya sebab kekurangan bahan...mcm chocolate chip tu ibu ada skit je..tu pun white choco. chips. pastu ibu tmbh la choco. rice and buah gajus..sebab badam takde.. hehehe..janji sedap dimakan and tak keras..crunchy lagi...

next project nak wat shortbread coklat..tp cari acuannya merata kedai..dah abis..huhuhu..kena g bagus kat melawati la hari ni..malam ni wat almond london je la dlu...

September 12, 2008

Kisah sebak

Alkisah sebenarnya berlaku semalam masa ibu dan abah nak berbuka puasa. As usual, si kecik Insyirah ni pun menyibuk gak la...nak dok sebelah ibu nak 'berbuka puasa' jugak. tapi bila disuap, insyirah tutup rapat mulutnya...takpun menggelengkan kepala. sudahnya ibu bagi sepinggan kuih utk insyirah makan sebab kalo bagi nasi, mmg akan disepahkannya. pesan kat dia makan molek2 skit..dia pun nikmatilah kuihnya tu... dapatlah ibu n abah berbuka dgn harmoni skitkan..tp tak lama pun, insyirah bangun nak amik botol vitamin ibu plak..pastu ambik botol mayonis plak. yg botol vitamin tu dicampak ke bawah..ibu pun tertinggikan suara suruh insyirah buang la lagi botol2 vitamin ibu tu..tp merajuk la pulak anak ku sorang ni...(merajuk buat2 jekk).

pastu insyirah sambung main lagi..amik kuih diurai2kan..semak la tmpt makan insyirah tu...ibu dah malas nk layan..jgn terjatuh dr kerusi sudah la..ibu pun biarkan insyirah ..tp yg agak mencabar minda bila insyirah dh start nk panjat meja tu pulak...arghhh...sudah... ibu pun tarik la insyirah cakap.."cubalah jadi anak yg bersopan skit insyirah...." (erk....dia faham ke tu..?). tapi biasalah, bukan nak dgr ckp...lastly....

abahnya yg senyap dr td bersuara dgn nada tinggi.."insyirah...!!!! dok molek skit laaaa...!!!" terus insyirah pun diam terpaku pandang direct ke botol vitamin tak berkedip langsung...diam membisu..merajuk pun tak..main pun tak..seolah2 tau yg abah tgh marah akibat huru-hara insyirah atas meja makan. ibu tgk insyirah senya gitu..kesian la pulak..abah pun pandang insyirah tak berkedip..ibu ckp kat abah.."dah la tu...kesian dia..." "jgn nak bagi muka sangat.." abah kata...ibu tgk insyirah angkat muka nk pandang abah...tp cepat2 dialihkan kat ibu...seolah2 nak mengadu yg insyirah kena marah..ibu pun peluk insyirah sambil kepala insyirah terus lentok atas bahu ibu..huhuhu...mesti insyirah sedih yer...sabar ye sayang...lain kali dgr ckp ibu..dgr ckp abah..

tapi yg peliksss tapi benarnya...kenapa insyirah tak merajuk pun bila abah marah???? amboi..kalo ibu tinggikan suara skit ke...tak nak dukung dia ke..cepat jer merajuk...merajuknya tu kelakar plak tu...pandai pilih tmpt yg beralas..like tilam,(tilam di ruang tamu...hehehe) selonggok kain, bantal, etc... kalo simen semata2 tak sampai cecah ke lantai pun...tau sakit kepalanya kalo terhantuk...hehehe. pastu yg kelakarnya mlm td, insyirah merajuk la sebab ibu nak landing kat tilam tak bwk dia sekali...dia pun merajuk la...tutup muka sambil berjalan then bila sampai kat penjuru tilam, terus rebah...wahhhh.....bagussss pnye merajuk...hehehe...
ragam anakku...pastu yg touching nya..abah tido kan insyirah sambil minta maaf sebab marahkan insyirah td beserta kata2 nasihat...fuuhhh poyosss je bunyi. hopefully insyirah blh la memahami apa yg abah katakan itu...

September 10, 2008

Suspected dengue...

Kesian abah...semalam doctor call abah mmg confirm ada virus denggi tu tapi tak terlalu serius. tapi tak sebut plak bpe byk yg kurang. tapi memang kena repeat amik darah lagi utk tgk bilangan platelet dlm bdn... so pagi tadi ibu bawak abah pegi panel klinik ibu kat wangsa maju plak..dgr penjelasan doctor kat sana, baru la faham serba sedikit pasal denggi ni. sebenarnya dlm badan kita perlu ada sebanyak 150 000 platelet. so kalo yang betul2 teruk sampai kena admit hospital, kalo platelet berkurang kepada 10 000 shj. setakat yang kena repeat utk cek darah ni maknanya masih ditahap tidak merbahaya. hopefully can recover soon without admit hospital.

tapi ibu cuma risaukan insyirah sebab setahu ibu, demam denggi ni kan berjangkit. kalo si kecik tu yg kena, alamak....kesiannya. dah la baru nk membina antibodi. manja plak tu dgn abahnya. harap2 insyirah kuat jugak mcm ibu...insya Allah....semalam masak sup ketam kat abah. Alhamdulillah..dengan paksa2 sayang, makan la jugak sup ketam tu. minum 100plus pun kena paksa... hari ni kena beli lagi 100plus, kat rumah dh abis. hari ni abah td kata nk makan mknn mamak...erkkk nak beli ke nak buat makanan ala2 mamak. mana le ibu tau..huhuhu..beli jelah nnt ye abah..hehehe
Menu berbuka semalam - Sup Ketam

September 9, 2008

Abah demam

Lately, abah got high fever since saturday...i'm worried if it cause by denggi. my house area was suspected by jbtn kesihatan...huhu... mudah2an abah sihat. Hari ni amik darah, tp result belum kuar lagi.. Dah bg minum 100Plus dh...insya Allah, ibu masakkan sup ketam utk abah n insyirah nnt.. org kata sup ketam ni bagus utk naikkan bilangan platlet dalam badan bak kata Klinik Ummi.

"Kajian ringkas saya mendapati ketam mengandungi sejenis protein yang tinggi, yang dapat membantu pembinaan semula platelet darah yang hilang akibat virus denggi. Ini kerana pesakit demam denggi akan mengalami sindrom penurunan platelet yang ketara dalam tempoh beberapa hari selepas dijangkiti virus tersebut dan dalam kes denggi berdarah, platelet mungkin akan jatuh ke tahap paling minima, yang akhirnya membawa maut kepada pesakit.

Pengambilan sup ketam akan menyebabkan platelet pesakit naik mendadak dan sekali gus menyembuhkan mereka dengan kadar yang sangat cepat. Keberkesanan rawatan menggunakan ketam sebagai terapi oral (dimasak sebagai sup semata-mata) amat menakjubkan kerana pesakit demam denggi yang meminum dan memakan (isi dan kuahnya) satu mangkuk besar sup ketam (500ml hingga 1 liter) akan mengalami peningkatan kadar platelet yang mendadak dalam masa relatif singkat, iaitu cuma antara 5 hingga 8 jam sahaja dan pesakit akan pulih 99.9 % dalam tempoh tersebut. Ketam yang terbaik untuk tujuan ini adalah ketam nipah yang cengkerangnya berwarna kehitaman dan oren di bahagian bawah perutnya. Walau bagaimanapun, lain-lain jenis ketam yang boleh dimakan juga berkhasiat untuk tujuan ini."

semalam masak tomyam. kot nk bagi abah selera skit..but he doesn't want to eat much now. maybe lost appetite because of fever and cough.. huhu..sedehnya. Ibu buat cekodok pisang pun abah tak mo. biasanya kalo abah demam, mkn la jugak..ini skit sangat2 la...dah la posa..tak nak makan plak tu. ibu suruh bukak posa, sayang katanya. tadi call mak, mak paksa dia bukak posa jugak.. sebab badan dah terhidrat dah tu..abis je efect ubat tu, bdn panas semula..kena minum byk air jugak..ni tak tau la abah dah berbuka ke blom sebab ibu kat ofis. huhuuu

Harapnya takde la dpt result yg -ve...Ya Allah, kurniakanlah kesihatan yg baik kepada suami dan anakku..semoga dijauhi dr penyakit merbahaya...aminnn

Menu berbuka 1 - Tom yam campur
Menu berbuka 2 - Ayam goreng rangup beroatMenu berbuka 3 - Cucur pisang @ cekodok pisang
Related Posts with Thumbnails