August 29, 2010

Stok.. stok..stok...

Hari ni saya mau pulang ke bukit beruntung ambik stok biskut raya lg..biskut kat kedai sudah mau abis la... Nak2 yg almond biscotti tu, ramai yg membeli dan mengorder..suh simpankan la, suh antarkan la..  Balik nnt dgn abah petang2 skit karang la. Anak2...? hurmmm kak yong mestilah nak ikut, mustahil utk tinggalkan dia. Adik plak kena pikir dua kali sebab nnt ibu nak balik semula ke kuale susah plak dgn nak kendong beg la kak yong la.. tp sunyi plak kalo dia takde nnt..huhuhu...

takpe la, blk kejap je pun. balik ptg ni, esok balik ke sini semula...kata nak ambik stok biskut kaannn..
Nak ambik stok biskut ni paling banyak kali ni...
Ni pun nak tmbh stok juga..sedap tart nenas ni

August 28, 2010

Jom...jom...jom...

Jom..jom..jom..kita pegi shopping..(ikut rentak jomheboh). Hehehe...Semalam abah blk naik ketapi ekspress.. laju woo...kata abah la...naik kul 9.40mlm smpi kul 11.25mlm...sejam lebih la jugak. kira laju la mcm ERL tu rasanya.

Jadi, bila abah dah balik blh la kita pegi shopping kan..kan..kan... kata dpt voucer..haruslah pegi shopping. Kan dlu saya ada cerita yang ada rezeki datang...apalagi..jom la kita pegi parkson... bershopping raya dgn voucer yg ada.

gmbr ni gugel aje..
nak beli baju..nak beli kasut...tp of koz la dulukan anak2 kan. Kita parents ni takde apa hal sgt. Pakai je la baju yg baru buat masa ngajor dlu tu. bukan org kg nampak lg.. lgpun nak membeli belah di kedai sendiri je la. baju byk nak dilelong..

August 27, 2010

berdebar dup dap dup dap...(baca pun mesti penuh debaran)

Ye...betul...saya baru dpt tau dr kwn yg se'dpli' dgn saya dah dpt tmpt postingnya..iaitu di ............ Sabah bah.... hah...Saya plak mcm mane... Cuak gak tunggu nih...harap2 dapatlah kat area Rawang or Bukit Beruntung ni..tak pun kalo dpt Perak ( second choice) pun tak pe juga... Jannah namanya, mintak kat johor, dpt kat sabah. Menurut kata beliau (eceh..mcm intebiu menteri plak), kemungkinan yg posting ke Sabah Sarawak yg dpt surat dlu. tarikh lapor diri adalah pada 27hb Sep 2010.... mudah2an tarikh kita sama...

bersama rakan sedpli-upsi...kuliah di Proton City, Tg. Malim
Semangat nak mengajar ni..kena bukak buku balik laaa...buku RPH kena bukak blk laaa. Hurmm... ngajar apa pun tak pasti lagi. Memang betul saya amik Pengajian Am, tp sekolah2 kebanyakan tak terima guru2 baru ajar Pengajian Am. Kalau ada pun, dah rezeki guru2 tersebut... semga saya diberi sekolah yang berdekatan dgn tempat tinggal...atau dgn kata lain, tak nak berjauhan dgn keluarga lg...huhuuhu.. tp kalo ditakdirkan saya posting jauh dr tempat tinggal.....??? harus saya angkut anak2 dan suami terchinta ku itu sekali...abang..kita bisnes ye nnt.. abang benti keje je laaa...hehehe...

kalo korang di situasi saya mcm mane....??

tak malu ke...?

hehehe... ni sekadar cerita ye.. bukan kes lepaskan geram. Semalam kak yong baru lepas buang air besar..(mau cerita ke besar ke kecik..) adoi.... Dia suka je membiarkan angin sepoi2 bahasa masuk dlm baju dia..dgn kata lain malas nk pakai seluar semula la. Tp disebabkan semalam adik saya dan isterinya baru smpi dr KL, dia pun termalu la sendiri. Maka terjadi la dialog ini...

Ibu, mana seluar yah ni.... tak malu ke....?

Sebab sebelum ni memang saya suka je sakat dia tak malu nmpk ------ sebab tak pakai seluar..

hahahahahahahahaaa.... dia yg tak pakai seluar...sendiri malu la....apa ibu plak yg nak malu...

sekadar hiasan...pandai pulak kenyit mata skang ni..

August 26, 2010

curi...curi..

Semalam ada kes kecurian kat bazar Ramadhan.. ada orang curi kain batik kat khemah pakaian...  bukan di kedai saya la. adoi.... di bulan mulia ni pun ada lg orang yg tak de kesedaran imana... apehe (versi perogh ye) nye mike... ni yg teman riso dok kedai sesorang... rasa maleh pulok la nak bawok laptop ke kedai...alamat sunyi dan sepi la dunia ku di siang hari tanpa laptop....tp utk mencegah daripada kecurian, lebih baik tinggalkan aje..
Jual biskut raya dan kerepek di kedai...pun risau budak2 dtg amik sampel tanpa kebenaran...

kecurian tu mcm dipakat2 plak. Ada sorang customer dtg bertanyakan kain batik. Tak lama kendian, ada org lain plak dtg nk tgk2 baju. Penjaga kedai tu sesorang plak...tak cukup kaki tangan nk jaga 2 customer dlm masa yg sama. So dia pun pegilah kat org kedua yg nk tgk2 baju. org pertama td pun menjalankan operasi senyapnya.. mencuri kain2 batik tu...ermm... camni pun ada ye...

dengar2nya, org2 yg bisnes di sini memang dah sedia maklum dgn org yg mencuri tu.. semalam polis dtg 2 buah keta.. dapat ditangkap pun pencuri itu. Semoga pencuri tu insaf la hendaknya...

Rezeki

Ramai antara rakan-rakan saya yg bakal menerima cahaya mata thn ini dan juga di thn dpn. Kak ipar saya pun tgh sarat tunggu masa je nak bersalin. Bila dgr ramai yang pregnant ni mcm seronok plak. Tp saya belum lg la.. Tak tahu la kalo tiba2 bln dpn nak ada pulakkan... Rakan blogger, rakan kuliah, rakan sekerja...sedang menunggu kelahiran anak masing2.
Kelahiran anak akan melenyapkan kesakitan kita sewaktu bersalin....

Bila dikenang semula saat2 mengandung ni, memang seronok walaupun adakalanya ia byk bermain emosi kita. Tp bg saya masa mengandung adalah saat indah sebab mendapat layanan istimewa dr org tersayang. Bukanlah maksud saya selama ni tak dpt dpt layanan istimewa.. tp memang berlainan la kalo time mengandung dan bukan mengandung. Blh dpt apa yg kita nak, tp jgn la sampai nk membuli pasangan kita tu pulakkan. Perasaan sentiasa gembira walaupun kadang kala ada rasa sedikit resah.

Masa mengandung saya tidaklah terlalu sukar utk dilalui. Tp adatlah kan...mabuk2 tu, pening, letih memang kita rasa. itu semua pertukaran hormon dalaman. Emosi pun bercampur baur.. adakala happy, adakala resah, kdg2 tu saya rasa mcm tak puas hati jugak. sebab apa ntah...Apa2 pun kita kena hadapi ia dgn redha. kenalah bijak mengawal perasaan. Sentiasa bykkan membaca Al-quran dan berzikir. Itu yang membuatkan saya rasa gembira bila mengandung. Byk masa kita dekatkan diri dengan yg Maha Esa...

Setiap kali saya mengandung, mesti suami yg terkena perubahan tu dlu... Dialah yang akan demam berulang2.. Dlu dlm tempoh 3 bln mengandung, dia demam 3 kali...(masa 1st pregnant). Yg kedua pregnant pun sama gak..sampaikan dia terpaksa 'cuti' dr berpuasa sebab demam yg berlarutan... sampaikan hilang selera makan. saya plak yg makin berselera...saya best jelah...siap puasa penuh lg...cuma keletihan je la...Itulah kuasa Allah, nak bagi sama2 rasa..

Apa2 pun saya masih lg tak jemu untuk mengandung. Mungkin ada yg bersuara, nak anak limited la.. nak stakat bbrp org je la.. tp bg saya, selagi dikurniakan rezeki saya terima aje... best tau kalau anak ramai..meriah rumah... saya pun suka dgr org2 terdekat dgn saya mengandung...terutama adik-beradik saya dan teman2 rapat... menambahkan umat Nabi... Semoga kita melahirkan zuriat yang soleh dan solehah..

Ermm... korang plak mcm mana....?

August 22, 2010

Rindu masakan seseorang

Penah tak korang rindu pada masakan seseorang? Mestilah kan...rindu masakan emak, rindu masakan kakak, rindu masakan kawan serumah dulu. Tapi saya sekarang rindu masakan Mr. Suami lor... Yelah, sekarang ni kan saya meniaga kat kampung..kuala kangsor...haruslah berpisah sementara dgn Mr. Suami tersayang... huhuhu...
Teringat kat dia la ni..mkn apa la dia sesorang kat rumah tu..
 Sebenarnya tadi bangun sahur tiba2 teringat, memang tiap2 hari teringat kat dia pun...kalau di rumah sendiri di bulan posa ni, Mr. Suami memang wajib bangun sahur. Saya bangun jugak la kan sebab dia dah bangun nak makan. Dia siap masakkan tuuu... haa...sapa dapat tahan aroma masakan di dini hari sebegitu. Nak2 kalo masak sardin paprik dan ikan masin berlada... perghhh.... siap la sapa yg takde selera nk makan time sahur... boleh terangkattt selera ko.....
Tapi itulah kan...saya di sini, dia di sana. Memang dialah yg rajin bangun sahur utk memasak. Saya siapkan bahan2nya semua dalam fridge..memang dah tradisi pun.. bawang, cili mesin semua saya dah prepare.. dia tinggal nak masakkan aje. Bukan apa, senang skit kalo dia masak ikut selera dia. saya ni telan aje....lgpun kalo bersahur saya ni bukan jenis pemakan..lainlah kalo time bebuka..memang saya jenis pemakan, dia pulak idak.. Betullah, suami saya ni bukan jenis pemakan di waktu bebuka. kalo bebuka bg dia mknn yg dia suka aje, mcm laksa...haa..itu jelah yg dia telan. kalo tak pun dia mkn kuih muih je... Melainkan kalo dia bebuka di rumah mak saya. memang mcm wajib mkn katanya..sebab saya dan adik beradik memang jenis pemakan di waktu bebuka..hahahah...
tengok...kat famili sini memang meriah dgn makanan..tapi suamiku makan apa la ye...
Erm....nak balik plak rasanya. Takpe..sabar, sabar.... Tak lama lagi abah balik juge sini. Muahhh

August 20, 2010

Tutup separuh

Hari ni kedai ditutup separuh... jangan pikir menda lain plak yer.. hehehe.. sebabnya nak pasang awning kedai. nanti berabuk abis baju2 dan kerepek2 kami..tak larat beb nk lap...dah la memang hari2 lap... cuaca pun panas..tapi berangin.. tak la terik sangat rasa.
Orang wat keje pasang awning

saya balik rumah dgn anak2 jap..nak packing kuih raya yg org tempah...waahhh..mcm byk beno org tempahnya.. tp ini adalah pengalaman pertama ye.. sebab sebelum ni saya asyik order dan terima barang.. kali ni saya plak yg mengantar barang kat org.

berhari2 saya mencari kotak yg bersesuaian dgn bekas kuih...kalo  byk, haruslah blh letak dlm 1 kotak besar. tp kalo semua baru nak menerai...haruslah sebekas aje kan..dah tu plak..nk kotak yg byk jugak. kalo blh nak antar hari ni jugak... tunggu yop datang pas semayang jumaat kang tlg poskan..maybe guna currier kot. takpun nationwide...ntah la..

tapi kotak plak tak mencukupi...kena kreatip la skit kan...potong, gunting, seletep...asalkan kuih tak jd serbuk..

Almond Biscotti.. biskut yg paling laris setakat ini...

nak upload gambar tp takleh upload...

Tensiiiii... tgk tajuk pun dah blh tau

di bulan yg mulia ini memang memerlukan kesabaran yg tinggi. jadinya marilah kita bersabar melayani kelembapan brukben apa jenis dan jenama pun. nak gunakan wifi pun lembab gak kat kedai ni.. sebab bukan yg sendiri punye..hahahaha..

jdnya.. ini adalah entri yg nak lepaskan gerrammmm... eiii gerammmmnya.........

kesian anak2 saya ni...

Ce korang tengok anak2 ni dah boring sangat kat kedai... hehe.. tapi lagi kesian kalau salah seorang tinggal di rumah. Mesti salah seorang mencari antara satu sama lain...terutama kak yong la. Bising mulutnya bertanyakan mana adik, adik pegi mana, adik duduk dgn siapa... haaa...senang bawak je ke kedai dua2nya. Bila dah kat kedai, merayap la pulak... adehh.. tak larat wei nak kejor..
Keje kak yong kat kedai gunting kertas...dan kertas... jgn digunting baju/kain dah laa
ni la asisten saya di kedai...
kesian kann..tgu nak balik dah ni..
penat merayap kejor kucing...ibunya pun penat...
posing gaya mana pulak tu..
jom kita berblogging je la adik...(adik wat muka bucuk)

Ptg smlm ada la sorang budak pompuan dlm umur 5,6 thn kot.. dia nak berkawan dgn kak yong. Biasalah, kak yong jual mahal mula2. Tp bila dah selalu kena ngorat... dia pun reti juga nak berkawan kan.. mesti la nak berkawan dgn budak tu. Mulanya memang saya tak kisah asalkan ada depan mata. Tapi bila saya tanya mana mak ayah dia, dgn selamba dia cakap mak dia ada berniaga kat bawah tu.. Mak aih...jauh tu berniaga. tp dengan selamba dia berjalan2 merayau ke kedai saya. Bila saya suruh dia balik, dia kata tak pe.. mak bagi pegi jalan2... huhuhu..sempoinya mak dia kan. pastu saya cakap, jgn bawak kak yong g jauh2..mesti main kat kedai ni je.. dia blh kata, ala....takpe la makcik... bukan ada org jahat pun. amboiiiii..dikk...orang jahat bukan kita blh kenal scan camtu aje. lebih baik saya sekat anak saya daripada dia hilang tah ke mana..

Saya memang tak bagi anak2 merayap jauh2. kalau jauh pun mesti saya ada kat belakang laa..tak sanggup nak biar anak2 merayap tah ke mana hala. Tapi ada juga mak ayah yg biarkan budak2 kecik (umur 5,6 thn memang budak kecik lg) merayap jauh dari pandangan mata... Ya Allah, berilah perlindungan buat anak2 ku daripada perkara2 yg buruk...

August 17, 2010

panas..panas...

Semalam kesian betul tgk pekerja2 yg gigih bekerja menyiapkan simen atau tangga di kedai tadi di bulan ramadhan al mubarak.... dah la tengahari buta..dari pg sampai ke petang ... akhirnya siap juga...  saya tgk diorg berpanas tu, sy yg kering tekak... dah la org jual laksa kat parking betul2 kat depan kedai..idak ke diorg yg bekerja ni ter'ancam' dgn bau2an yg menyesakkan dan menyelerakan hidung tu...saya kat kedai ni pun.....ermmm...mujur la dah beli laksa tu...tak tahan beb...baunya sodappp..rasa pun sodappp...laksa pakngah kuala...famous tu...!!

disebabkan  tgk org bekerja tgh panas, saya pun turut merasai panasnya...walopon dok lepak lam kedai je..tp....at last panggil jugak yop suruh ganti shift....fenatss...fanassss...mau blk mandi...tp tak mandi pun...sebab mak ajak g beli jubah plak..jeng..jeng..jeng....stok baru mari masyukkk

ok la..tu aje..

August 16, 2010

hari kedua...

Hari ni dah hari kedua di kedai... Alhamdulillah jualan kuih memberangsangkan... Ntah macam mana saya dpt idea nk umpan budak2 kecik 4,5 thn yang tak posa tu..utk menerai biskut raya.. menjadi jugak idea ni sebab blh hentak2 kaki nak jugak2 biskut raya tu...makanya maknye pun kena lah beli..sebab anaknya kata .."sedap sangat la mak..." hehehe,,,

hari ni jugak mr suami temankan bersama buah hatinya yg tak blh nak berenggang langsung tu... ye...insyirah tu kalau abahnya ada...ngikut jelah bontot abahnya...suruh balik tido pun tak mo... tp mlm td abah dah balik ke rawang...esok keroje...tak dpt ambik cuti daaa,.... huhuhu...mujurlah syirah tak ngikut abahnya naik bus.. kesian abah naik bus...tp saya nk ke sana sini senang ada keta sendiri...

ini adalah gmbr kedai kami... dah try design utk banner tp belum puas hati lg...nnt la try buat lagi

deretan biskut dan kerepek yang dijual...biskut ada lg..tp kuar skit2 dlu sebab masih awal lg..
Almond Biscotti - dijamin cepat habis..kerana kesedapan dan kerangupannya..
Almond Biscotti ni memang rangup..diperbuat drpd badam. Elok sangat dimakan untuk kecerdasan otak sebab badam adalah kekacang terbaik utk otak. proses buatnya ntah laa..tp dijamin halal sebab saya dah pegi tgk sndr. lg pun semua biskut yg diambil di sana di buat oleh anak2 yatim Anak Kesayanganku di Bukit Beruntung... so kiranya..ni membeli dan menderma la juga.. baik tokey ni..saya panggil dia yati je.. tgh sarat pun nak bersalin.

Setakat ni terjual byk jugak la..siap ada yg suruh simpan lg...hehhe

kuih sepit ni pun insya Allah cepat habis
sebenarnya kuih sepit dan kerepek hasil packing daripada abang dan kak ipar saya sndr... diambil di Chemor, Perak...

lihatla cashier termuda tu...asyik la ngadap laptop kalo di kedai.. baju2 dibelakang tu baru skit je kuarkan..
Baju2 dan tudung2 kebanyakannya adalah stok2 lama... cuma saya adalah belli skit tudung2 baru utk dijual... customer suka tudung yg terkini..tapi sebenarnya tak terikut sgt gaya tudung skang ni.. bak kata akak jual tudung kat bazar tu, hampir seminggu sekali beraneka jenis tudung keluar kat pasaran...

tudung bergantungan...
tudung sulam ni pun ramai jugak yg menanya..tp sebabkan stok limited yg saya dapat, pelbagai kaler adalah terhad...
tudung sulam ni ramai yg dah pegang2, tgk2...ada yg reserved..tp saya kata disebabkan stok limited saya guna istilah first come first serve la kan...maleh nk reserved2 ni.. beli je la kan senang...nak reserved pun tak letak duit deposit...

pelbagai ragam yg saya dapat tgk...tp yg paling best adalah ragam kanak2 yg paksa maknya beli biskut tu.. hehehe..sampaikan saya turunkan harga biskut tu..kesian kat dia...takpe la...insya Allah rezeki masuk juga.

August 14, 2010

perasan cun

Lihat la kegedikan dia memakai spek hitam...

hari pertama

Hari ni 14 hb ogos thn 2010....terbukalah kedai di kuala kangsar...ala, kedai abg je..saya ni tlg jagakan aje sementara nak dpt tau posting. Hurmmm... baru2 bukak ni org kuar masuk je..tanya itu ini, brp tu, brp ni, dr mana amik stok...alahaii...letih gak menjawab. tp syok jugak dr takde org masuk.. mcm skang ni...dh rasa boring sesangat sbb takde sapa2 plak nk masuk...mungkin td pagi2 org ramai ke pasar. takpe..baru hari pertama.

Sebenarnya sakit kepala sgt...panas dan letih... dah tak larat nk bukak fb, blog..ni nak update blog pun mcm kemalasan...tunggu cik abe nk tukar shif...lmbtnye lahai...

Almond Bsicotti...harga RM20 jer.....
Pelbagai kuih yg ada....mai beli!!
Ada lg gmbr kuih..tapi tak larat dah nak upload...nnt la bila free....

mai beli...!! sedap dan murah itu gerenti!!!

August 12, 2010

konvo ucu - part 2

selepas gmbr anak2 dlm konvo ucu part 1... skang sambung plak suasana konvo part 2.. 

meriahnya bukan main..yg peliknya kenapa siap ada mcm bergeng2..berpuak2...tp dr kaum yg sama ... mgkin sebab persatuan ke apa ke tah la... siap ada lagu masing2..nak sambut graduan masing2.... yg kaum saya ni idak pulak bersemangat waja sebegitu rupa...mungkin sudah memadai dgn ucapan ALHAMDULILLAH.... syukur kepada Allah swt....

Adik saya aka ucu amik koz berkaitan ekologi... so mgkin ada terlibat dgn biologikal la...tak reti plak.. ermmm tgk aje la dia dpt ijazah... semangat waja tu... so ucu, cepatlah cari keje, blh wat open table plak utk kita2 sekeluarga....

suasana yg makin dipenuhi kaum kerabat para graduan...siap ada sepanduk lg tu...
itu dia ucunya...salam2...abg wan byk sponsor awak tu...hehe
tgh nk bersalam dgn saya la ni..sibuk nak amik gmbr lg...hulur je la tangan...
adik saya yg hitam manis lg menawan kalbu...ecehhhh...cepat2 cari keje ye...
bersama mak dan babah...yg pentingnya nk nampakkan UM kat belakang tu...
keluarga yg dtg meraikan hari ucu... tiada dlm gmbr, yop dan wan...
kawan dari kecik smpi la skg ni...setia betul....
okey la...tu je dlu..nk smbg sbb ada lg yg part 3

August 11, 2010

rezeki datang....yeaaa..

Alhamdulillah....rezeki datang awal pagi td.. Agaknya Allah mendengar apa yg saya bincangkan dgn mr suami... pasal apa lg kalo bukan pasal duit kannn... saya ni baru nk tlg2 bukakan kedai abg. stay kat kuala kangsar rumah mak. so abah pun tinggal sesorang.. dah la skang ni 100% duit gaji mr suami yg byr segala mcm mak nenek yg berhutang...haa...ambik ko...tak payah nak malu2 ckp utang...mmg berhutang pun nak mbeli brg keperluan dan...kehendak...duit keta, duit rumah, duit makan pakai anak2...ni pulak nk buat bisnes haruslah nak kena cari modal lain... smlm bincang2 dgn mr suami, tak payah la dia blk minggu ni...owwhhhh rindulah anak2 kat abahnya.....ehmmmm saya pun of koz la rindu kat suami saya..tak salah tak haram pun....huhuhuu...dah la bebuka posa sesorang...
anak2 adalah penyeri keluarga..rezeki bertambah dgn adanya anak2...Alhamdulillah..
 tapi nak diturunkan rezeki...mr suami dapat voucer parkson dr Perodua.... Alhamdulillah...di saat2 ketidakcukupan duit...blh la topup utk beli barangan anak2 nak beraya nnt...syukur ya Allah....bila mr suami bgtau dpt voucer ni menitik air mata saya tau...Allah maha adil....dah 2 thn saya tak bergaji tp tetap dipermudahkan urusan demi anak2 tersayang... inilah namanya rezeki anak2....

terima kasih perodua.. terima kasih parkson ...... $$$$$$$ dah mula planning nk beli apa2 utk anak2.... haruslah dlukan anak2 kan...si kak yong tu dok sebut2 baju kiko je ulang2...sbb suka tgk budak2 posing dlm fesyenita baby kiko tu...joommm

konvo ucu - part 1

Sementara tunggu ucu keluar dewan...kak yong mengada2 baru nk tido..
kesian adik tido terlentok2...takpe..atas pangkuan ibu lg sedaaappp
Boring nak tunggu adik bangun supaya blh aktif sama2
Aksi kak yong yg tersangat poyo sbb boring takde geng nk poyo..
tengok tu...bila adik bersuara dan membuka mata je...peluknya mcm 10 thn tak jumpe..
adik yg tak puas nk tido lg....uuaaarrggghhhhh
hehehe..kelakar plak tgk aksi 2 beradik ni....
dik...cepat le segar...jom jln2 kita dera ibu....
huhuhu...memang penat bila bawak 2 org ni tanpa abahnya..tp mujur la ada paklang...dpt le jugak dia mendukung si adik tu.. tp bila adik dah jejakkan kaki ke tanah, dia pun mula la tak nak didukung. saat ni rasa bermasel2 dah lengan saya ni dek dukung dia.. dah 9.5kg..entahkan dah 10kg kot..sama berat sekampit beras 10kg..haaa...mau tak lenguh dan bermasel tgn...
ni baru gmbr sebelum kdtgn ucu dan kaum kerabat keluarga masing2...so nampak la lengang lagi...bila graduan dah keluar je....jenuh melilau nk carik mak babah, ucu...calling2 henpon pun dah jd mcm org pekak sbb ada plak makhluk2 yg dok terpekik terlolong dgn sepanduk masing2...tensi rasanya...

teringin...kepingin...

sebenarnya selain kuih dakap... saya ni rasa teringiiiinnn betul nak bawak anak2 pegi sembahyang terawikh... ermm..taapiiii...mcm mana nk kontrolkan adik tu...dia belum memahami sepenuhnya apa yg kita perkatakan... kalau bawak dia, maunya pegi ke saf laki-laki... kalo yg kak yong, mungkin la blh nak behave skit...dah blh dg ckp... si adik ni time org sembahyang pun dia dok jenguk2 intai pastu ckp aaaa.....(haiii)....isk..isk..

tp bila baca blog seorang kwn blog td kat sini (sila klik)..betul juga apa yg diperkatakan...kalo tak dr kecik ni diasuh pegi masjid, bila dah besar skit lg payah nk pegi...asyik main plak...bila dah remaja...kot liat pulak nk pegi... mcm kata2 salah seorang imam dlm Imam Muda hari tu laa..mcm mana la budak2 skrg ni tak nak ke masjid dan berlaku gejala sosial..... sebab masa kecik2 dlu orang tua2 kata budak2 yg dtg masjid buat kacau, buat bising...walhal blh la ditegur... mcm org main bola la...mmg seronok pegi main bola...buat bising..tp bila ada coach dtg, blh plak dgr arahan..ikut arahan... so kita sbg ibu bapa pun kena la didik dan asuh mereka yg masih kecil ini utk ke masjid...kena rajin pegi masjid...blh dipesan jaga tingkah laku...jg adab...

tapi mungkin betul juga kata sesetengah org tu, budak2 kecik kat masjid nnt ntah pegi ke mana2 langsung tak khusyuk plak ibu bapa nk sembahyang...tp rasanya kalo ada anak2 yg 3,4 thn ke atas tu mgkin dah blh bwk ke masjid...pesan pd diorg awal2...sediakan telekung bg yg perempuan...insya Allah diorg blh dgr kata kot...paling2 tak pun ada dkat2 ibu atau bapa masing2.

jadinya..saya harap thn dpn saya blh la pegi terawikh bersama keluarga..anak2 terutamanya...(kalo tak de aral melintang...). tunggu adik tu bijak skit....

Salam Ramadhan

SALAM RAMADHAN BUAT SEMUA PEMBACA... SEMOGA KEDATANGAN RAMADHAN KALI INI MEMBERI KEBERKATAN BUAT UMAT ISLAM SEDUNIA...

BERSAMA2 KITA BERNIAT DGN IKHLAS UTK BERIBADAT KEPADA ALLAH SWT KERANA DGN NIAT YG IKHLAS ITULAH YG AKAN MEMBERI KEBERKATAN TIDAK KIRA APA JUA YG KITA LAKUKAN ASALKAN TIDAK MELANGGAR SYARIAT ISLAM... DAN KEIKHLASAN ITU HANYALAH DIRI KITA DAN ALLAH YANG MENGETAHUINYA..

August 10, 2010

kuih dakap

bulan posa ni saya rasa teringin nak makan kuih dakap la....erm...dapnya...teringat masa makan kuih ni 2 thn lepas time ngandungkan adik....ops....apakah....belum lagi kot nak tmbh adik.....huhuhu..kali ni nk tgu adik dah pandai basuh yak sndr baru plan nk tmbh....maknanya tunggu umurnya 3 thn la kan...sbb kak yong pun dah pandai basuh yaknye sendiri...hehehe...lari topik plakkkk....

ini le rupanya kuih dakap...tak tau la spellingnya betul ke tak... tp gmbr ni mmg ada saya simpan
inilah rupa kuih dakap...adeh...terliur plak...
adeh...kat mana ada jual ye...dlu abah yg belikan kat selayang...jauh la pulak...

August 8, 2010

mood

masih takde mood nak tulis blog...kenapa yer...adakah kerana anak2 dah besar...dua2nya berebut laptop dgn ibunya mcm mane nk tulis...taip daaa...tp itu bukan alasan...kata org blh blogging time anak2 tdo...tp time diorg tido pun tak sama terutama waktu siang...adik tido...kak yong tak tido... bila kak yong tido..adik plak tak tido... bila dua2 tido...haruslah ibunya pun nak tido...tp itu semua jarang dpt berlaku...sbb time anak tido la baru blh nk mengemas rumah, mengemop rumah, memasak, menyental daki2 dlm bilik air....keje2 yang setiap hari dilakukan.. cumanya bila time memasak tu seronok skit la ada kak yong...tp kdg2 tu ada gak geramnya...dok ulang2 soal menda yg sama...hangin la jugak kan...

tp skg ni betul la...mmg kemalasan melanda....untuk berbelog, ber fb...ber email...faktor usia ke..tp ada je org tua yg blogging....mcm chedet tu...byk je idea dia...hurm...mgkin jugak faktor anak2... sbb anak2 haruslah sentiasa di depan mata kannn... kalo ngadap laptop ni...ada yg masuk toilet la, hempas pinggan mangkuk la, bukak tutup pintu kabinet smpi terapit tangan...haa..tu semua keje adik la...yg kak yong ni kalo tak diperatikan mau nya dia buat aksi gerammmmmm yang amat kak adik...peluk kuat2 smpai nangis budak kecik tu....

tp ni time anak2 dah tido...nk upload gmbr pun malas...tunggu la time rajin nnt....harus berseri semula blog saya ni...huhuhuhuuu

August 4, 2010

huhuhu..lama merindui blog ini

waaa....mmg dah sebulan lebih tak berhapdet blog saya ni....(komersial plak guna saya ni)... almaklum la kat rumah sendiri wifi tak masuk2 lagi ntah bila nk masuk pun tak tau...dok kat kg pun mcm dah ilang mood aje nk online sebab nnt mesti asyik nk bukak fb, kpm...balik2 fb, kpm....buat yang tau, kpm tu sbb nk cek tmpt posting saya le...tak tau la bila nk dibuka utk dpli...posting kpli baru diberitau...ada la yg dpt tmpt....bersabar ajela..

sambil2 menunggu dgn sabar tu....saya anak beranak blk kg....hehehe...biasa la ayat opah kepada anak2 saya ni...nnt dah start ngajar tak dpt nak duduk lama2 kat rumah mak....adoi...sadis....

sambil2 duduk kat kg...sambil2 tu dok tunggu kat kedai gak laa...tlg bisnes abg saya.. insya Allah nak tmbh rezeki di bulan ramadhan dan seterusnya...drpd dok sajorkk... anak2 pun dah besar...tak la susah sgt nk menjaga...

bila sebut pasal anak2 byk menda nk citer..tp disebabkan time is limited...so tunggu masa yg sesuai je la...
tp nk sebut jugak...kak yong dah petah berkata2....waaa...kadang2 tu pening nk melayan dia....kalo marah dia nnt dia tarik muka pastu mula la cakap...ibu marah yah....sambil wat muka merajuk....ibu tak sayang yah lg ..... adoi....gerammmm pun ado...kesian lagi la ado....hehehe....
adik plak dh pandai wat gimik muka...lg org kata geram...lg dia buat aksi geramm....sampai terketar2 tu gerammnya...nnt la upload video or gmbr...tp video tak jadi sgt...hehe
Related Posts with Thumbnails